22 грудня у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка колекції Володимира Козюка «Ікона рідного краю». В експозиції представлено близько семидесяти подільських ікон кінця ХVІІІ – початку ХХ століття, написаних на дошці і, переважно, на полотні. Виставка приурочена до періоду Різдвяних свят і триватиме до 22 січня 2012 р.

Колекціонер обрав саме подільську народну ікону, як камертон духовного життя мешканців рідного краю, послідовно і методично поповнюючи свою збірку, відшукуючи рідкісні та типові сюжети творів, які представляють регіон у розмаїтті місцевого «письма». У колективній пам’яті подолян завжди зберігалися події місцевої старовини, легенди та перекази, вони трималися власних заповіданих предками звичаїв. Накопичення духовного досвіду виливалося в потужну творчу енергетику. У колекції В. Козюка можна побачити ікони на дошці і багатодільні ікони на полотні, зустріти зображення святих, яких шанують в усьому православному світі, в Україні та тих, які вважалися покровителями визначених місць та помічниками у певних справах. На виставці можна побачити ікону Богородиці Браїлівської Почаївської, яка шанується як чудотворна.

Народна ікона Поділля може вразити своєю безпосередністю та наївною щирістю у створенні образу та у малярській манері, бути наближеною до мирських людських турбот, надзвичайно органічною для інтер’єру подільської хати і може бути урочистою і репрезентаційною часткою храмового простору козацької церкви, барвистим акомпанементом церковної служби. Серед образів саме такого характеру є ікони з сюжетами “Коронування Богородиці”, “Успіня Богородиці”, “Покрова Богородиці”, образотворчого прочитання “Символа віри”, алегоричні сюжети – такі як “Христос Виноградна Лоза” або “Недріманне око”, народне трактування композиції Плащаниці – “Гроб Ісуса Христа”.


Переглядів: 3264
Поширень: 0