Світ побачила нова книга про видатного українського поета Василя Стуса «І в смерті з рідним краєм поріднюсь». Упорядником видання є відома поетеса Ніна Гнатюк та журналіст Тарас Ковальський. Презентація книги відбулась у бібліотеці ім. Тімірязєва в рамках проведення Стусівських читань.

Понад 20 років Стусівські читання традиційно проходять у січневі дні на Вінниччині. Започатковані саме з ініціативи колективу ВОУНБ ім. К.А.Тімірязєва, вони з року в рік об’єднують навколо себе цвіт місцевої інтелігенції, всіх, кому не байдужі українська культура та національна ідея: політиків, митців, учителів, письменників, науковців. У ці дні в бібліотеках області проходять вечори поезії, літературно - мистецькі вечори, оформляються книжкові виставки та влаштовуються перегляди літератури.

Василь Семенович Стус – український поет, літературознавець, правозахисник. Людина рідкісної моральної обдарованості, голос сумління у світі розхитаних і розмитих понять честі, правди, порядності. Він зберіг свій стиль до кінця. І це було основою його трагедії. Він ніс даровану йому іскру Божу з гідністю і лицарською відвагою, не згинаючись. На такій дорозі поети гинуть. Йому вдалося зреалізувати свій талант за умов, де інші гаснуть і посилаються на умови, його спадщина не пропала, хоча і лежала в прірві. Знайшлося, кому рятувати його творчість ─ збирати, опрацьовувати, видавати.

Тому підтвердження цьогорічна презентація нової книги “І в смерті з рідним краєм поріднюсь”: Василь Стус і Вінниччина, упорядниками якої є відома поетеса Ніна Гнатюк та журналіст Тарас Ковальський.

До книжки ввійшли вірші, уривки з листів видатного поета, Героя України Василя Стуса, присвячені рідному Подільському краєві (народився 6 січня 1938р. в с. Рахнівка Гайсинського району на Вінниччині). Упорядковуючи книжку, автори прагнули не лише подати матеріали місцевих літераторів, журналістів про вшанування Василя Стуса на рідній землі, хроніку Стусівських читань, а й, насамперед, познайомити земляків бодай з часткою спогадів тих людей, які близько знали Василя Стуса. Це болючі свідчення його рідних, друзів студентської пори, побратимів у страшні роки “зеківських” поневірянь, а також сповідальні рядки тих, кому доля і поезія Василя Стуса допомогли стати кращими. Видання розраховане на учнів загальноосвітніх шкіл, студентів, викладачів і всіх шанувальників українського слова. Книгу видано за сприяння Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради.


Переглядів: 4022
Поширень: 0