5 березня у Вінницькій міській раді відбулась прес-конференція, присвячена презентації основних літературно-мистецьких заходів до 198-ї річниці від дня народження Т.Г.Шевченка, які розпочнуться ще у вівторок, 6 березня, із загальноміського конкурсу читців. А вже наступного понеділка у концертній залі Вінницької обласної філармонії «Плеяда» відбудеться загальноміська благодійна акція «Шевченко – для усіх століть». Усі кошти, отримані від продажу благодійних квитків-запрошень, будуть направлені на благодійний рахунок для створення національного осередку навколо пам’ятника Великому Кобзарю, де б вінничани мали змогу не тільки вшановувати пам\'ять Тараса Григоровича Шевченка, а й проводити Державні свята та мистецькі проекти.

Найближчими днями у Вінниці проходитиме низка культурно-мистецьких заходів, приурочених 198-ій річниці з дня народження Т.Г.Шевченка. Так, зокрема, вже у вівторок, 6 березня у Центральній дитячій бібліотеці відбудеться загальноміський конкурс читців «Шевченко – для усіх століть». За словами директора департаменту культури Вінницької міської ради Ірини Френкель, станом на 5 березня вже надійшло понад 60 заявок на участь у конкурсі. «Цей конкурс проводиться у місті вже 12 років поспіль, - говорить Ірина Френкель. – Його учасниками є учні загальноосвітніх закладів, шкіл естетичного виховання та учасники художньої самодіяльності закладів культури міста. Переможці візьмуть участь у традиційному обласному конкурсі читців «Кобзар і Україна».

В рамках благодійної мистецької акції «Шевченко – для усіх століть», яка відбудеться 12 березня о 18:00 у «Плеяді», пройде літературно-мистецьке свято за участю переможців загальноміського конкурсу читців, творчих колективів шкіл естетичного виховання, міського Палацу мистецтв та окремих виконавців. Крім того, для вінничан цього дня виступатиме Академічний міський камерний хор «Вінниця» та вихованці Вінницького училища культури та мистецтв імені М.Леонтовича. Крім того, за інформацією Ірини Френкель, під час зазначеної акції для вінничан не лише звучатимуть пісні на слова Тараса Шевченко, а й відбудеться благодійний аукціон робіт вихованців шкіл естетичного виховання. Усі кошти, отримані від продажу квитків та зібрані під час аукціону, будуть направлені на рахунок Благодійного фонду «Подільська громада», який виступив основним ініціатором проведення загальноміської акції по збору коштів на створення у місті національного осередку біля пам’ятника Великому Кобзарю.

У міських бібліотеках також проходитимуть Шевченківські читання, конкурси читців та літературні години, виставки творчості та старовинних книг, різноманітні квести. За словами директора вінницької централізованої бібліотечної системи Володимира Малініна, у міських бібліотеках міститься велика кількість літературної спадщини Тараса Шевченка, датованих, зокрема, і 1840 роком. «Крім того, на бібліотечних полицях є книги із автографом Кобзаря 1851 року, - говорить Володимир Малінін. – І це далеко не весь перелік тих цікавих екземплярів, які доступні у бібліотеках для широкого загалу та користування. Тому ми запрошуємо вінничан ознайомитись із цими здобутками та відвідати масові заходи, які проходитимуть у бібліотеках з 6 по 13 березня».

А 13 березня в Київському інституті бізнесу і технологій (на вулиці Тарногродського,4) на тематичному вечорі усі бажаючі зможуть ознайомитись із калейдоскопом цікавих повідомлень, зокрема на тему «Жінки в житті Т.Шевченка».

Виконавчий директор Благодійного фонду «Подільська громада» Андрій Дручинський під час прес-конференції нагадав присутнім, що для збору коштів на облаштування території для встановлення пам’ятника Т.Г. Шевченку від громадян, громадських організацій, владних структур та представників бізнесу вже діє спеціальний благодійний рахунок. «Дуже приємно, що вінничани долучаються до акції, розуміючи, що своїм невеличким фінансовим внеском вони роблять внесок у спільну справу – створення такого суспільно-важливого культурного середовища у місті Вінниці, - каже Андрій Дручинський. – Ми плануємо і надалі проводити різноманітні благодійні акції з метою збору максимальної кількості коштів на пам’ятник Кобзарю, адже створити такий об’єкт – досить дороговартісна справа. Я сподіваюсь, що ми зберемо значну суму коштів, адже, якщо кожен із 360 тисячі вінничан внесе хоча б одну гривню, сума вже буде достатньо вагома».


Переглядів: 5435
Поширень: 0