Гра у КВН півстоліття збирала сотні уболівальників і виводила тисячі з них на сцену. Значна частина вінницької інтелектуальної еліти пройшла через кмітливу і веселу школу. Серед них - викладачі університетів, професори, заслужені журналісти України, актори театрів, відомі медики, депутати, підприємці.

Саме у Вінниці вперше в історії гри була організована міська ліга КВН. У нас була створена перша жіноча КВН-команда в Україні. Вінницькі КВН-щики - ініціатори створення всеукраїнського об\'єднання клубів Асоціації "КВН України". Сьогодні ОМГО "Вінницький КВН" - наймасовіше молодіжне громадське об\'єднання міста і краю.

Леоніда Таратуту, який 40 років працює лікарем на станції швидкої допомоги, у Вінниці добре знають, як засновника цієї гри. Саме він у 1962 р., будучи 10-класником, провів першу у місті гру КВН - у рідній 29-й школі (нинішній технічний ліцей).

- Ми з товаришами вирішили: чому б і нам не створити таку гру на зразок телевізійної - тоді КВН лише на телебаченні був, - згадує Леонід Олександрович. - Спробували, і вийшло. Починалося все із двох команд. Окрім жартів, проводили пізнавальні вікторини. На початку 1963-го провели міжшкільний чемпіонат, на якому наша команда "Смех" (Сами Можем Если Хотим. - Авт.) перемогла.

Вступивши у медичний інститут ім.Пирогова, Леонід Таратута і там продовжив улюблене заняття. У 1965 р. пройшла перша доросла зустріч педагогічного і медичного інститутів. Через рік, завдяки ініціативі Центрального парку культури, міські чемпіонати стали регулярними. У них брали участь не тільки студенти, а й працівники підприємств міста. Навіть коли КВН на певний час зник з телеефіру, у Вінниці він продовжував жити - під псевдонімом "Гуморина".

Після армії Леонід Таратута повернувся у гру - вже у команду журі.

- Загалом завдяки КВН я познайомився з багатьма цікавими людьми. Він навчив не сумувати і не втрачати почуття гумору у будь-якій ситуації, особливо у моїй роботі на "швидкій", - каже Леонід Олександрович. - Якщо на сцені ти один на один з публікою, то тут теж працюєш один на один - з пацієнтом, "граєш" на чужому полі і не маєш права на помилку.

Нинішній КВН, за спостереженнями Леоніда Таратути, хоч і більш професійний, ніж гра 60-х, але без аматорської родзинки.

- Звісно, зараз на сцені професіонали, які показують видовищне шоу, ретельно готуються до виступу, справжні артисти грають, - каже колишній КВНщик. - КВН втратив дотепність експромту, народженого прямо на сцені. Гравці зараз часом втрачають відчуття міри і такту, особливо нецікаві жарти, коли заанґажовані політикою. Наші жарти ми брали зі студентського фольклору і народжувалися дійсно цікаві речі.

Євгенія Амосова - "мама" вінницького КВН. У 60-х працювала художнім керівником у Центральному парку, була незмінною ведучою усіх КВН-зустрічей. Зараз - режисер у школі "Аіст". Переконана, що ця гра допомогла швидко приймати рішення у житті й не баритися з відповідями на питання.

- У КВН тоді грали і студенти, але в основному - команди виробничих підприємств: фабрика ім.Володарського, у складі якої, хоч як дивно, були лише чоловіки, також - команда хімзаводу, лампового, електротехнічного, 45-го заводів, взуттєвої фабрики.., - згадує Євгенія Михайлівна. - Вхід на гру був безкоштовним, але за запрошеннями. У залу на три тисячі місць набивалося аж п\'ять тисяч.

Наш парк був у 10-ці кращих Союзу. Коли на огляд прибула солідна делегація директорів, деякі так захопилися грою, що, забувши про свій статус, почали стрибати і підкидати повітряні кульки. Цим не можна було не захворіти, КВН давав неймовірну енергію й запал. Тепер, коли дивишся КВН по телевізору, особливо "розминку", розумієш, що все йде за підготовленим сценарієм. Молодь більше цікавить публічність, упізнаваність, шоу, а не змагання. Коли я була в журі у вінницькому КВНі, уболівальники ображалися, що ставлю двійки. Але грі дійсно зараз чогось не вистачає. Мабуть, бідності тієї, яка була у нас. Недарма кажуть: "голь на выдумку хитра". Не маючи інтернету, ми жарти й дотепності вигадували самі... Пам\'ятаю, як, здаючи іспити у ГІТІС ім.А.В.Луначарського, 45 хвилин відповідала на питання комісії - при тому що інших за дві хвилини відпускали. 30 секунд на відповідь - як у КВН. Витримала співбесіду і отримала п\'ятірку! Моя донька теж у КВН була. Зараз вона на телебаченні у Москві.

ЮВІЛЕЙНІ ПОДІЇ У МІСТІ

31 березня відкриють пам\'ятну табличку біля приміщення техліцею, де 1 грудня 1962 р. пройшла перша у місті зустріч КВН. Цього ж дня відкриють трамвайно-екскурсійний маршрут місцями "КВНівської слави" Вінниці. У сквері біля "Зорі" закладуть капсулу з посланнями КВНщикам Вінниці 2062 р. А між КВН-тусовками педінституту і політеху 80-90-х пройде супербатл під проводом дискотек "Рок-машина" і "Айвенго".

Першого квітня у МПМ "Зоря" відбудеться святкове шоу "Битва віків" за участі команд, які грали у 20-му і 21-му ст. Поч. о 17.00. Вартість квитків - 20 грн.

З нагоди ювілейної події, у грудні вийде книга "50 років, які насмішили Вінницю".


 



Переглядів: 4480
Поширень: 0