У виставковій залі спілки художників, що по Пушкіна, 2, завершується персональна виставка “Магія світанку” ткалі Олени Кізімової. Окрім гобеленів на ній майстер представила і живописні роботи, виконані олією. З-поміж улюблених тем художниці — народження ранку.

- Дуже люблю ранкову пору, - розповідає Олена Кізімова. - Особливо, коли п’ята ранку. Це неймовірний час: водночас і народження дня, і зміни, і перетворення, і чудеса. Тим паче, якщо робота зіткана у тій самій етнічній техніці. Я зараз не можу сказати, хто на Вінниччині і тче, і водночас навчає дітей цьому давньому ремеслу. В Україні я пам’ятаю один із гобеленних центрів — це Решетилівка Полтавської області.

Наразі Олена Кізімова навчає ткацтву дітей у дитячо-молодіжному центрі “Барви України”. За її словами, навчитись традиційно етнічному ремеслу можна і у п’ять років, було б бажання. “Планую поексперементувати: спробувати з природніми матеріалами і навчити ткацтву дітей з сільської місцевості”, - говорить майстриня.

Олена Кізімова — член Вінницької обласної організації Національної Спілки художників України. Її роботи зберігаються у приватних і державних колекціях. Художниця є учасницею багатьох художніх виставок, пленерів, текстильних трієнале.


Переглядів: 7689
Поширень: 0