- Свято „Ніч у музеї” ми проводимо вперше, - розповів директор музею-садиби Федір Панчук – Його мета – залучити якомога більшу кількість відвідувачів. Адже музей – це культурний осередок, а не така собі архівна установа, що зберігає культурні традиції, документи. Тому ми урізноманітнюємо форми роботи як із співробітниками музею, так і з відвідувачами. Сподіваємось, що з часом це свято стане брендовим, знаним не лише на Вінниччині.

Ті, хто потрапив на музейне подвір’я, одразу занурювались в атмосферу фольклорного свята – на вході розташувалась художня виставка. 30 своїх робіт на ній виставили вінницькі художники. Поруч свої вироби демонстрували і майстри народного мистецтва – вироби з дерева, вишивка привернули увагу і дорослих, і малечі.

Розпочалося дійство з емоційного діалогу двох жінок – міської та сільської жительки баби Теклі, яка поспішаючи на базар, випадково потрапила саме на садибу М.Коцюбинського і не розуміла, що тут відбувається і де базар. Друга ведуча – міська жителька Лариса, пояснила, що сьогодні незвична ніч „Ніч у музеї”, будуть відбуватися різні дива, буде дуже цікаво та весело. Отож, слухачів зібралось чимало.

Михайло Коцюбинський з дружиною Вірою Устимівною

Ще більше здивування у глядачів викликала поява і „живе” слово самого Михайла Коцюбинського з дружиною Вірою Устимівною (у роль класика української літератури вжився директор музею, заслужений діяч мистецтв України, Федір Васильович Панчук). Він привітав всіх, хто зібрався на садибі, радіючи з того, що квітнуть його улюблені мальви та охайно стоїть стара хата.

Звісно ж, свято в літературному музеї не могло обійтись і без поетів. Свої вірші читали відома вінницька поетеса Валентина Сторожук, молода поетеса Ольга Зайцева. Веселий настрій створювали та підтримували виступи поетів-гумористів Віктора Цимбала, Леоніда Куцого, а Юрій Сегеда розповідав дотепні історії з життя села – вигадки та бувальщини.

Що за свято без пісні?! Тож і в музеї цього вечора лунали і хоровий, і сольний спів. Гостей свята порадували своїм майстерним співом відома етноспівачка Ніна Бегас, чоловіче тріо „Чорнобривці”, козацький гурт „Подільські козаки” інші аматори народного співу.

Про славне козацьке минуле українського народу нагадав виступ вихованців Гніванської школи бойового гопака імені Івана Богуна.

Аби додати сил і глядачам, і учасникам свята, працівники музею гостинно пригощали присутніх козацькою кашею та домашніми варениками.

Фіналом свята стало фаєр шоу у виконанні гніваньського козацького гурту „Полум’я віків”. Вогняна феєрія, як і інші номери, викликали шквал бурхливих оплесків та стала ефектним завершенням свята.

Автор: Лариса Кравченко
Фото: Олена Іванова

 



Переглядів: 7584
Поширень: 0