«Без минулого немає майбутнього» – це одне із тих життєвих кред, якими послуговується Голова Вінницького апеляційного адміністративного суду Віталій Кузьмишин. Для народу його історія – це не просто минуле, це його душа. А душа нашого народу вражає своєю глибиною та неосяжністю, у ній не лише завзятий дух козаків та працьовитість хліборобів, а й величезна національна культурна спадщина. Голова ВААС переконаний, що той, хто не знає свого минулого, не зможе побудувати ні сьогодення, ні майбутнє, а наша багата на творчі та визначні досягнення історія дозволяє нам збудувати прекрасне майбутнє, варто лише вивчати та цінувати її культурні надбання.

Скарбничка народного мистецтва Вінниччини у Будинку адміністративних судів

Східне Поділля з давнини відоме своїми майстрами, що створювали диво народного мистецтва. Килимарство, вишив¬ка, різьба по дереву, народне малярство, гончарство, витинанка та писанка, народний костюм – це ті терени, де подоляни здобули собі мистецької слави, широку відомість не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Народне мистецтво на Вінниччині переживає добу розквіту завдяки відданій праці наших сучасників – майстрів, які незважаючи на соціальні скрути та життєві негаразди творчо працюють, готують нове покоління народних майстрів.

Скарбничка народного мистецтва Вінниччини у Будинку адміністративних судів

Глибоко шануючи та пишаючись подільською мистецькою спадщиною, Вінницький апеляційний адміністративний суд напередодні святкування Дня Незалежності України зробив свій внесок у відродження народних традицій.

Скарбничка народного мистецтва Вінниччини у Будинку адміністративних судів

З метою підняття національної свідомості та патріотичного духу громадськості у Будинку адміністративних судів за сприяння Вінницького обласного краєзнавчого музею 21 серпня 2012 року відбулося відкриття виставки народної творчості «Скарбничка народного мистецтва Вінниччини».

Скарбничка народного мистецтва Вінниччини у Будинку адміністративних судів

Запрошена на захід директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, назвавши усіх присутніх великими патріотами Вінниччини, високо оцінила ініціативу Вінницького апеляційного адміністративного суду та підкреслила, що особливо знаковим для нашої держави є те, що саме орган судової гілки влади підтримує народні традиції та прагне доносити до громадськості творчість подільських митців і багатство культурної спадщини, адже такі заходи є надійним містком між минулим і майбутнім. Також, директор музею звернула увагу на те, що подібні експозиції мистецтва нашого краю неодноразово проводились за кордоном, зокрема в Італії, Австрії та Німеччині.

Скарбничка народного мистецтва Вінниччини у Будинку адміністративних судів

Окрім того, до уваги працівників суду було представлено цікаву і захоплюючу розповідь про особливості народного мистецтва Вінниччини. Мистецтвознавець Тетяна Журунова докладно розповіла про ткацьке та гончарне ремесло, традиційні орнаменти вишивок, значення вишивки на одязі. Подоляни можуть пишатися тим, що майже кожен із ви¬дів народної творчості має свій подільський взірець чи то різновид, який описаний в літературі з історії та теорії українського мистецтва і вживається як термін, зокрема скарбничку мистецьких термінів поповнили “подільський килим”, “подільський рушник”, “бубнівська керамі¬ка”, “барська кераміка”, “клембівська вишивка”, “подільська ікона”, “подільська церква” та ін..

Вінницький апеляційний адміністративний суд впевнений, що такі заходи допомагають нам зберігати і передавати надбання народної творчості нашим нащадкам, підтримувати та розвивати народну культуру, доносити до української громадськості та робити її основою світової художньої культури.

Ознайомитись із пам’ятками «золотої мистецької колекції» Поділля мають змогу усі відвідувачі та працівники суду.


Переглядів: 7358
Поширень: 0