Фото lorna-l.livejournal

Різні види мистецтва поєднала одна виставка у галереї Регіонального центру сучасного мистецтва “Арт-Шик”. Оригінальні літографії іспанського художника Антоні Міро, які зображують іспанського хореографа фламенко і сучасного іспанського балету Антоніо Гадеса підписані строфами з вірша поета Мігеля Ернандеса і які ілюстрували книгу сучасного литовського політолога Леонідаса Донскіса «Влада і уява».

Такий мистецький проект під назвою «Влада уяви» представив Центр розвитку «Демократія через культуру». Відкриття виставки співпало із проведенням у Вінниці дводенного семінару «Міжнародні знання: роль культури та освіти».

Фото lorna-l.livejournal

- Експозиція складається із 24-ох оригінальних літографій, - розповідає автор ідеї виставки, директор Центру розвитку «Демократія через культуру», експерт Ради Європи з питань культурної політики, член Європейського парламенту культури Олександр Буценко. – Вони були створені на основі великих олійних робіт написаних 2010 році. Чому 24? Тому що кожна з них відповідає одній строфі вірша відомого іспанського поета Мігеля Ернандеса, який загинув під час громадянської війни. А вірш оспівує надію, свободу і силу духу народу, який бореться за свої ідеали.

На думку Олександра Буценка, поєднання таких різних видів мистецтва у одні й експозиції - це та інтернаціональна мова, яка йому подобається найбільше, оскільки у такий спосіб різні форми культури самовираження дозволяють вести діалог і розповідати про нас самих у світі.

Виставка є першою ініціативою від ЦР «Демократія через культуру» у Вінниці. До цього 24 оригінальні літографії бачили у Луцьку і Дніпропетровську. Далі експозиція поїде до Києва.

Фото lorna-l.livejournal

Переглянути роботи можна з 7 по 16 вересня.

Довідка:

Антоні Міро (нар. 1944 р.) – всесвітньо відомий сучасний каталонський митець, твори якого зберігаються в багатьох музеях і приватних колекціях. Живе у маєтку Мас Сопальмо поблизу м. Алькой. Першу персональну виставку організував у 1965р. Відтоді щороку має кілька персональних виставок у різних країнах світу. Засновник мистецьких угруповань Alcoiart (Іспанія, 1965-1972) і Grupo Denunzio («Викриття», Італія, 1972 р.). Автор живописних і графічних серій «Оголені» (1964), «Голод» (1966), «Божевільні» (1967), «В’єтнам» (1968), «Людина» (1970), «Чорна Америка» (1972), «Людина, що біжить» (1973), «Долар» (1973-1980), «Малювати малярство» (1980-1990), «Віваче» (1991-2001), «Без назви» (2001 -). У його доробку малюнки, плакати, ілюстрації, колажі, офорти, літографії, живопис, скульптура, металеві конструкції, кераміка. Член міжнародного журі «Імпреза-91» (Івано-Франківськ).

Антоніо Гадес (1936–2004) – (Антоніо Естеве Роденас) – видатний іспанський хореограф, майстер танцю фламенко, актор, вважається засновником сучасного іспанського балету. Батько Ґадеса воював під час Громадянської війни в Іспанії на боці республіканців проти Франко. В 15 років Антоніо став солістом трупи танцівників фламенко Пілар Лопес. У 1961 році створив власну трупу, з якою зробив багато постановок, зокрема, на твори Федерико Ґарсіа Лорки та Лопе де Веги. В 1978 році був призначений директором Національного балету Іспанії. Основою хореографії Антоніо Ґадеса стало полум’яне мистецтво фламенко – своєрідний виконавський стиль, що зародився на півдні Іспанії, і включав у себе танець, музикальний супровід і особливий спосіб співу. А. Ґадес знявся у багатьох кінострічках, які принесли йому світову славу.

Помер 20 липня 2004 року в Мадриді від раку.



Переглядів: 4552
Поширень: 0