В минулий понеділок яскравим концертом муніципального джазового оркестру «Він БЕНД» розпочались джазові тижні в гипермаркеті «ГРОШ». В середу відкрилась виставка Польського джазового плакату, а уже в п’ятницю фіналісти Другого всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців будуть виборювати головні призи, серед яких – участь у проекті «ДЖАЗ де ПАРІ».

В суботу розпочинається головне джазове дійство – фестиваль. За два дні у Вінниці знову гостинно відкриє свої двері концертна зала ВОДТРК і у Вінниці розпочне свою роботу 17 міжнародний фестиваль «Вінниця джаз фест-2012». Хто вони, зірки світової джазової сцени, які будуть дарувати нам незабутні хвилини насолоди. Більш детальніше в наступному матеріалі:

Перший концерт фесту: Грузія-Іспанія-Швеція

На всю вулицю гримітиме муніципальний джазовий оркестр „ВінБенд”, на імпровізовану сцену ймовірно вийде і дехто з гостей фестивалю. У час між фестивальними концертами звуки продовжуватимуть вирувати на площі Театральній, настроюючи публіку на потрібний лад. Звучатимуть класичні джазові мелодії та відомі стандарти.

ГРУЗИНСЬКІ ГІТАРИ ТА ІСПАНСЬКІ ФЛЕЙТИ

Назва грузинського тріо The Shin перекладається з грузинської як „Дорога додому”. Живучи у Німеччині вони у своєму звучанні змішують музичні звичаї власної Батьківщини з європейськими джазовими імпровізаціями, аби отримати цікаву суміш, яку самі називають „іберо-кавазським джазом”. Поєднання декількох музичних традицій завжди дає цікаві результати, а тут з джазом єднаються народна грузинська музика та деякі індійські гармонійні ходи. Але на цьогорічному фестивалі The Shin виступатимуть вчотирьох – до них приєднається іспанський музикант, що вміє видобувати кристально чисте звучання з саксофону та декількох видів етнічних флейт – іспанець Хав\'єр Паксаріно. Отже, склад на сцені з’явиться такий: Заза Міміношвілі (акустична гітара, пандурі, один з кращих грузинських гітаристів), Зураб Гагнідзе (бас-гітара, вокал), Мамука Гаганідзе (вокал, перкусія, акустична гітара) та Хав\'єр Паксаріно, з декількома духовими інструментами. Музика – повний фюжн: фанк, нью-ейдж, етно – треба чути!

Під час виступу The Shin інструменти в руках музикантів спілкуються, а самі учасники гурту мають живу міміку, меткі жести та дивовижно жваві голоси (так, вони ще й співають!) – іншими грузинів і не уявляєш, істинно південний темперамент! Їх віртуозне виконання, зріла, щира музика, тонкий гумор та особлива енергетика зачаровує глядача буквально з перших нот. Вони виступали у більш ніж 30 країнах світу, випустили 3 альбоми та приймали участь у численних міжнародних проектах. Музика The Shin – діалог культур: стародавньої та сучасної, східної і західної.

Хав\'єр Паксаріно відомий своїм умілим змішуванням музичних аспектів трьох цивілізацій Середземномор’я: мусульманської, єврейської та християнської. Оригінальні інтерпретації народної музики – його фішка. Він пише музику для фільмів та співпрацює з багатьма відомими музикантами. Послухати цікавий сплав джазу та world music можна буде на першому концерті Вінницького джазового фестивалю.

В ДЖАЗІ ЛИШЕ СТРУННИ

Джаз на 16 струнах: дві гітари та контрабас – повністю струнний колектив на Вінницькому джазовому вперше. І це гурт зі Швеції, а очолює його талановитий Густав Лундгрен – молодий віртуоз, який уже має за плечима 9 сольних альбомів та близько 50 у якості запрошеного музиканта, гастролі по всьому світу та власне тріо з 19 років. Він пише музику для рекламних роликів ((MTV, TV4), був удостоєний іменної моделі гітари та отримав стипендію Луї Армстронга у 2005-му. У нього відмінне почуття ритму, душевний м’який звук, оригінальні композиції. Крім Густава у тріо грають Мартін Відлунд (також гітара) та Андреас Унге (контрабас). Які мелодії вони подарують вінничанам? Чудовий свінг, чарівне фламенко, неповторний джаз – спритність пальців у переборі струн "і ніякого шахрайства". (http://www.youtube.com/watch?v=FvnKJQI8Abk&feature=player_embedded)

Другий концерт фесту: п’ятеро поляків та три італійця

Він вивчився на піаніста та віолончеліста у музичних школах Варшави та Кракова, а з часом перейшов до гри на тромбоні, флейті та саксофоні. Виконує джаз з 1957. У 1963 зібрав власний гурт Jazz Rockers з яким об’їздив увесь світ, співпрацюючи з Novi Singers, Чеславом Неменом, Михалом Урбаняком та іншими. За своє довге творче життя Намисловський встиг побувати на практично всіх відомих джазових фестивалях Європи та Америки. Він був першим польським джазменом, що записав альбом за кордоном, а на сьогодні його дискографія налічує більше 60 альбомів.

Намисловський відомий своїми імпровізаційними здібностями та винахідливим композиторським талантом. Він зумів створити свій неповторний індивідуальний стиль, з\'єднавши техніку бібопа, фрі-джазу з польським мелосом та ускладненою ритмікою.

9 вересня Збігневу Намисловському виповнюється 73. Зараз метр виступає з обдарованою молоддю. У складі квінтету Збігнева Намисловського грають його син Яцек (тромбон), один з найбільш екстравагантних польських джазових піаністів Славомір Яскулке (http://jaskulke.com.pl/), талановиті Міхал Бараньски (контрабас) та Гжегож Гжиб (перкусія).

Репертуар Квінтету Збіґнева Намисловського складається з етнічно-джазових творів: це композиції в основу яких покладені польські народні танці (оберек, мазурка, куяв’як, краков’як), а у деяких інших творах можна простежити впливи арабської чи іспанської музики.

МОЛОДІ ТАЛАНТИ З ІТАЛІЇ З БАГАТИМ ВНУТРЕШНІМ СВІТОМ

Тріо Кекко Форнареллі з минулого року користується шаленою популярністю у Європі, їх визнають одними з найцікавіших молодих талантів.

Франчческо (Кекко) Форнареллі народився у 1978 році, почав навчатись грі на фортепіано з трьох років, а у 18 всерйоз захопився джазом – він відкривав для себе музику та світ, спілкувався з відомими та талановитими музикантами. У 2009, після двох персональних альбомів, схвально сприйнятих критиками, у його житті настала пора персональних шукань – він думає над тим як виразити своє власне бачення музики взагалі та джазу зокрема. У 2011 році виходить альбом Room of Mirrors де майстерно змішуються акустика та електроніка і в результаті виходить дуже мелодійний та сучасний джаз. Мелодії Форнареллі збуджують уяву, внутрішній світ музиканта звучить у кожній з його композицій.

Крім Форнареллі у тріо грають ще Лука Алеманно (контрабас) та Даріо Кон \'єдо (ударні). Разом вони створюють оригінальні та барвисті гармонії, далекі від загальної структури акорду. Ліризм їх музики занурює слухача у вир різноманітних почуттів. Ця музика, мов саундтрек до уявного фільму, здатна розповідати історії сповнені персонажами та символами. Це переклад мовою музики емоцій, які так само важко визначити як і виразити.

Рекомендую переглянути прикольне відео від тріо: тут вони створюють музику по скайпу, використовуючи для цього побутові речі. Чекаємо на приїзд цих безпосередніх південних хлопців! (http://www.youtube.com/watch?v=Xq9Ewejf3MU&feature=player_embedded)

Третій концерт фесту: душевний вінницький джаз та швейцарська злагодженість

Роман Кульматицький (труба, флюгельгорн) розпочав джазову кар’єру ще у Пітері на початку 90-х, Олександр Хорєв (ударні) теж помітна фігура вінницького джазу, Костянтин Самойлюк-Яковський (контрабас, бас-гітара) працював у різних музичних колективах не лише Вінниці, а Юрій Кондрицький (клавішні) відомий грою у гурті "Клондайк", пише музику до вистав "Театру Ляльок" та для телебачення. Всі музиканти уже раніше брали участь у вінницькому джазовому фестивалі у різні роки та в складі різних колективів.

Оксана Славна (вокал) з початку створення "Він-Бенду" була однією з солісток оркестру. Вона успішно виступала на різноманітних конкурсах як автор та виконавиця, стала лауреатом Премії Кабінету Міністрів України та дипломантом пісенного конкурсу у Італії.

Програма, яку готують квартет та співачка, буде сповнена приємних вухові слухача стандартів та класичних джазових номерів середини двадцятого сторіччя.

НЕ ЗОВСІМ КЛАСИЧНЕ ТРІО

Гурт зі Швейцарії, який зветься Vein (жилка, настрій, схильність) – це класичне тріо лише за складом. Їх звучання ні на кого не схоже, вони уміють абсолютно нестандартно виконувати стандарти. Флоріан Арбенц у 2000 році отримав європейську нагороду за внесок у культуру як класичний та джазовий піаніст, він є без перебільшення зіркою. Майкл Арбенц грав на ударних з багатьма уславленим музикантами. Томас Ленц акомпанував на контрабасі багатьом знаним джазистам. У цих музикантів особливий рівень взаємодії на сцені, вони прагнуть досягти найбільш гармонійного балансу усіх трьох голосів класичного джазового тріо – роялю, контрабасу, перкусії. Результат цього єднання звучить злагоджено та мелодійно. Техніка їх гри вражає. Стиль Vein відносять до contemporary jazz.

Тріо було засноване в 2006 році в Базелі. За 6 років існування тріо, ним було записано 6 альбомів. Один з найцікавіших - з джазовими інтерпретаціями опери Джорджа Гершвіна «Porgy & Bess» - вийшов у минулому році. Варто почути на власні вуха їх інтерпретацію безсмертної «Summertime». А для запису свого останнього альбому музиканти запросили відомого американського джазового саксофоніста Дейва Лібмана.

(http://www.youtube.com/watch?v=EaUGvkNDHck&feature=player_embedded)

Vein – справжні зірки сучасного європейського джазу.

ЧЕТВЕРТИЙ КОНЦЕРТ: ГОЛОСИ З ЧОРНОГО КОНТИНЕНТУ

Всього шість років тому у четвірки хлопчаків з околиці Йоханезбургу було велике бажання втекти від бідності, безробіття, насильства, злочинності і нудьги завдяки співам і ніяких перспектив стати зірками. Щонеділі вони співали госпел у школі та у церкві. Вони співали у маленькому ресторанчику, використовуючи лише свої голосові зв’язки та пальцями клацаючи ритм, коли їх побачив французький продюсер. З тих пір вони відточили свої співацькі та хореографічні навички, збільшили репертуар та отримали назву Entsha Soweto (Ентша Соуето). Але вони залишились тими самими щирими та чарівними хлопцями з околиць Південно-західного селища столиці ПАР (South Western Townships = Soweto, Entsha з зулуської значить «новий»).

Отже, «Соуето Ентша» це Луазі Зулу, Морган Ньобо, Зензеле Мтетва Думісані та Збусісо Ксаба. Вони майстерно поєднують західні поп-елементи чоловічої традиційної вокальної гармонії, сучасне R&B та хвилюючий дух племінних культур. Їх сповнена душі музика причаровує глибиною, теплотою та щирістю. Своєю енергією вони вмить заряджають зал, заворожуючи слухача чітким ритмом. Вони співають про любов до рідної Африки і від їх притягальних мелодій, захоплює дух!

Фінальний концерт фесту – інтригуюче інтернаціональне тріо та американо-російський дует

ДЖАЗ З ПРИКОЛАМИ

Вперше в Україні прозвучить цікаве тріо, що складається з музикантів Австрії, Болгарії та Франції, та носить назву «Brein‘s Cafe», на честь організатора Георга Брайншміда. Це оновлений проект відомого австрійського джазового контрабасиста, в якому поєднуються його любов до класичної точності гри та нестримна і вільна джазова імпровізація.

У музиці, яку виконує «Brein‘s Cafe» намішані циганські мелодії та мюзети, балканські ритми та джазові evergreen\'и. Майстерність музикантів тріо дозволяє легко жонглювати мелодіями та жанрами - з цього дивацтва у них виходить надзвичайно веселий джаз.

Георг Брайншмід - музикант з блискучою класичною освітою, який грав у Віденському філармонійному оркестрі, але покинув його заради кар\'єри в джазі. Він грав у складі Vienna Art Orchestra та як сайдмен виступав з Арчі Шеппом. В складі тріо Аркадія Шилклопера його гру можна було чути у Вінниці на 6 та 11 джазових фестивалях. Антоні Дончев піаніст, композитор та аранжувальник з Болгарії. Його ім’я добре відомо цінителям європейського джазу. Він - яскравий приклад музиканта нового покоління, що володіє блискучою піаністичною технікою, яка дозволяє йому почуватися вільно у всіх стилях: від фольклору до джазу і класичної музики. Франко-італійський скрипаль Маріо Форте - випускник Паризької консерваторії по класу джазу та імпровізації, професор джазу Вищої школи музики в Лозанні (Швейцарія), автор музики до трьох повнометражних фільмів.

Отже, австрієць з контрабасом, болгарин за роялем та французький скрипаль, що грає мов циган. А разом вони створюють дотепне музичне розмаїття на сцені, яке без сумніву зірве овації у вінничан.

ДВІ ЗІРКИ

Заключний концерт Вінницького джазового фестивалю – це шоу двох легендарних зірок: американця Джессі Джонса з саксофоном та флейтою і російського піаніста (що починав джазувати в Україні) Андрія Кондакова. Їх виступ на ХІ фестивалі спільно з молодими вінницькими музикантами залишив у публіки яскраві позитивні відчуття і незабутні враження.

Темношкірий саксофоніст і флейтист Джонс на прізвисько «Чорний череп» - винятковий шоумен, зі своїх виступів він щоразу робить справжнє видовище. Джессі Джонс винайшов сам для себе стиль «скет-хоп», грав з Хенкоком, Гіллеспі і Бенсоном, увійшов в аннали джазу та наразі вважається одним з найбільш шанованих саксофоністів на південному узбережжі США. Джесі - унікальний музикант не лише тому, що чудово володіє різними інструментами (альт, сопрано-саксофон, флейта, кларнет), він фантастично співає і володіє феноменальним артистизмом, завдяки якому кожен його виступ перетворюється буквально в музичний спектакль. В його манері виконання відчувається і безкомпромісне "хардбоповое" звучання, і заводний фанк, проте його саксофон може звучати і дуже лірично. За свою творчу кар\'єру Джессі Джонс був солістом багатьох джазових оркестрів та груп, з якими об\'їздив увесь світ.

Андрій Кондаков народився у Дніпропетровську і саме у цьому місті почав виходити на сцену та грати джаз. Велику роль у становленні музиканта відіграло знайомство з М. Левіновським, лідером відомого московського ансамблю "Алегро", під впливом якого Кондаков почав складати музику. Закономірним став перехід з теоретичного відділення Дніпропетровського музичного училища на джазовий факультет Петрозаводського училища та пізніше навчання у філіалі Ленінградської консерваторії. З 1981 він виступає на всіх фестивалях у СРСР, а у 1987 виходить його пластинка з власними джазовими композиціями. З 90-х років він уже грає з всесвітньо відомими музикантами, а з 1995 року і по сьогодні Андрій Кондаков є арт-директором санкт-петербурзького джаз-клубу «JFC». Пізніше складаються спільні проекти Андрія Кондакова з такими майстрами джазу, як Аркадій Шилклопер, Сергій Манукян, Ігор Бутман, Едді Гомес, Ленні Уайт, Крістіан Шойбер та багато інших. Кондаков – організатор та натхненник цілої низки цікавих музичних колаборацій.

Отже, у фінальному концерті нас чекають захопливі імпровізації дуету справжніх майстрів: саксофоніст з Майямі зіграє разом з гуру російського джазу - чарівність та пластика танцюючого саксофоніста з більш ніж 40-річним досвідом та майстерне володіння роялем Кондакова нікого у залі не залишать байдужим!

Чекаємо Вас на концертах фестивалю 22 та 23 вересня. Не упустіть можливість познайомитись з джазовим світом та відкрити для себе феєрію фарб та почуттів!

Як ми повідомляли раніше, на Вінничан чекає джазовий фестиваль у новому форматі. Програма «VINNYTSIA JAZZFEST - 2012»


Переглядів: 6186
Поширень: 0