В цьому році Вінниця джазує вже другий тиждень. Побажання глядачів проводити джазові концерти та різноманітні інтерактивні заходи за межами концертної зали були враховані організаторами.

17 вересня в гіпермаркеті «ГРОШ», що розташований в мікрорайоні «Вишенька» відкрились джазові тижні. Виступи вінницьких зірок та переможців всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців на джазових сніданках подарували відвідувачам багато позитивних емоції та наповнили стіни гіпермаркету справжнім джазовим драйвом. Всі, хто відвідував ці заходи мав змогу взяти участь у вікторинах та конкурсах та отримати джазову 10% знижку на всі товари.

Хочу лише нагадати, що 30 вересня відбудеться заключний джазовий сейшен. Якщо ви бажаєте скористатися нагодою та отримати 10% знижку або просто прийти та послухати джаз», не пропустить

19 вересня у галереї сучасного мистецтва АртШик відкрилась виставка плакатів джазових виступів, виконаних відомими польськими майстрами плакатистами у різні роки. Кілька десятків плакатів, що представлені у галереї – лише частина колекції збирача польського плакатного мистецтва Кшиштофа Дідо. Всього у його тисячному зібрані музичних плакатів приблизно три сотні таких, що пов’язані з джазом.

Ці плакати варто розглядати як інформаційно-мистецькі одиниці, зі своєю стилістикою та символікою. Всі з відомих польських фестивалів та джазових зібрань.

«Цю виставу я приготував як товариську імпрезу. Надіюсь, що буде гідним введенням в атмосферу фестивалю. Ці плакати є підтвердженням тези про те, що прекрасне - неповторне, хоча виражається різними мистецькими способами. Неодноразово, як у минулому музика надихала живописців, графіків чи різьбярів, так і зараз сучасні музичні напрями надихають сучасних проектантів плакатів, котрі перекладають настрій звуків на мову друкованого на папері образу» - говорить колекціонер. Виставка завершить свою роботу 30 вересня. Організатори дякують Генеральному консульству республіки ПОЛЬЩА у Вінниці та Польському інституту в Києві за підтримку.

21 вересня у Вінниці відбувся фінал Другого всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців. Конкурс об’єднав креативних талановитих молодих джазовий виконавців, для яких джаз – не лише музика, а стиль життя.

Конкурс проходив в галереї сучасного мистецтва «АртШик», а фінальна церемонія нагородження відбулась у Вінницькому літературно-меморіальному музеї М. М. Коцюбинського.

Юні джазмени були у захваті, адже нагороди їм вручили не лише продюсер фестивалю «Вінниця джаз фест» заслужена артистка України Ірина Френкель, а й зірки світового джазу – музиканти італійського тріо Kekko Fornarelli та грузино – іспанського колективу «The Shin». Вечір завершив «джем сейшн» - джазове барбекю при свічках під старою липою музею під чудові звуки джазу. Імпровізації молодих талантів були доповнені спілкуванням з досвідченими музикантами, ароматом смажених сосисок та гарячим чаєм.

22 та 23 вересня у місто приїхали музиканти з різних континентів планети щоб познайомити вінничан та гостей зі своєю творчістю. На сцені державної телерадіокомпанії «ВІНТЕРА» звучали і африканські мотиви, і сучасний європейський джаз, і запальні пісні виконавців із Грузії. Завершити ж Вінницький джаз-фест випала честь зіркам джазу світового рівня, адже хедлайнером свята став надзвичайний дует – російський піаніст Андрій Кондаков та «батько» сучасного американського джазу саксофоніст Джессі Джонс.

Музиканти виходили на оновлену сцену, на якій поважно стояв білий рояль фірми «ЯМАХА», що додавало обстановці шарму та загадковості.

У перший день для вінничан виступали:«The Shin» та Хав’єр Паксарінйо, тріо Густава Лундгрена, квінтет Збігнева Намисловського та тріо Кекко Форнареллі.

«The Shin» та Хав’єр Паксарінйо показали, що творити разом можна навіть на відстані в сотні кілометрів. «Ми не мали змоги репетирувати з Хав’єр Паксарінйо наживо. Адже ми проживаємо в Німеччині, а він в Іспанії. Тому доводилось репетирувати через Skype» – каже гітарист Заза Міміношвілі.

Вражена публіка аплодувала гостям стоячи та не хотіла відпускати зі сцени. Глядачі вигукували: «Браво! Біс!».

- Сьогоднішній концерт для мене особливий. Я вперше прийшла на Джазовий фестиваль. До цього ніколи не захоплювалась музикою цього напрямку, - говорить вінничанка Олена Кондратюк. – Але правду кажуть, коли почуєш наживо джаз, то станеш прихильником на все життя. Все було просто чудово. Не думала, що вінничани так шанують джаз.

На зміну експресивним грузинським чоловікам на сцену вийшли романтичні шведи. Лідер гурту Густаво Лунгрен один з найвідоміших джазових гітаристів в Швеції є автором більшості композицій команди. Вінничани затамувавши подих спостерігали за віртуозною технікою музикантів.

Польський колорит відчувався у кожній ноті квінтету Збігнева Намисловського. Колектив працював як один великий налагоджений механізм демонструючи високу якість виконання та зайвий раз доводячи, що саме Польща є законодавицею моди джазу в Європі та має найбільш потужний джазовий потенціал.

Тріо Кекко Форнареллі з Італії завершило своїм виступом перший день фестивалю. Хлопці не відстають від сучасних джазових тенденцій, якими вони поділились з вінницькою публікою. Лідер групи Кекко стримко увірвався в зіркову обійму європейських зірок продемонстрував чудову піаністичну техніку, мистецтво імпровізації та свій палкий темперамент.

Відкривали другий день джазфесту Оксана Славна та вінницький квартет Романа Кульматицького. Музиканти запалили публіку загальновідомими піснями. «Золотий джазовий голос Вінниці» та майстерність музикантів підкорили зал. Глядачі ж не хотіли відпускати їх, двічі викликавши на біс земляків.

У другому відділенні гарну і якісну музику подарував вінничанам Швейцарський проект VEIN. Трійка молодиків справила гарне враження на публіку. Їх ніжні і водночас цікаві мелодії зачаровано слухали і щойно музика трохи стихала в залі здіймалися оплески.

Акапельний виступ четвірки з ПАР піднімав увесь зал на ноги. Лвазі Зулу, Морган Джобо, Зензель Мтетва та Хулу Сбусісо не лише неперевершені виконавці, а й чудові актори, які заполонили своєю харизмою і артистичністю зал на стільки, що під час виступу глядачі вставали після кожної композиції, а після виступу, їх не хотіли відпускати й просили виконати пісню на біс двічі. На конференції, після того їх ледь не знесли з ніг шанувальники, що бажали взяти автограф у зірок.

Контрабасист тріо BREINS CAFÉ Георг Брейншмідт з Відня є одним із найвідоміших австрійських джаз-виконавців. Майстер виходив на сцену разом з Маріо Форте та Антоном Дончевим. Музиканти підкорили глядачів шаленістю та віртуозністю техніки, бездоганним відчуттям смаку та неприборканим темпераментом.

А на завершення фестивалю – своєю грою зірки світового джазу росіянин Андрій Кондаков та американець Джессі Джонс поставили великий знак оклику. Емоції, гра із публікою, шалена харизма музикантів створили справжню феєрію почуттів. На сцені Джессі танцював, копіював поведінку жінок, співав кількома голосами, запросив на танець продюсера фестивалю Ірину Френкель та виконав джазову композицію з Олександром Домбровським.

Окрім яскравих концертних програм, організатори фестивалю подарували його глядачам низку сюрпризів. Фестиваль не тільки змінив свою назву та обличчя, а й запропонував джазовий стиль в одязі. Це стало можливим завдяки співпраці організаторів з відомим вінницьким модельєром Людмилою Кветной.

На сьогодні Людмила поправу належить до кола кращих дизайнерів України. Ії покази колекцій завжди супроводжують аншлаги та палкі відгуки критиків. Незважаючи на брак часу вона так прокоментувала свою участь у проекті: «Я захоплююсь джазовою музикою і завжди цікавилась фестивалем та відвідувала більшість його концертів. Створюючи образи ведучих, я намагалась максимально відповідати колориту фестивалю та, навіть, враховувати приналежність музикантів - учасників до тих чи інших країн».

Як казала Ірина Френкель, генеральний продюсер фестивалю, колекція в джазовому стилі справила глибоке враження своїм смаком, витонченістю та майстерністю імпровізації із тканинами. «Коли я вперше побачила колекцію, я була настільки глибоко вражена що навіть зателефонувала нашому генеральному музичному партнеру «ЯМАХА», щоб спитати чи є у нього рояль зі стразіками. В цей момент ми вирішили, що на сцені повинен бути білий рояль.»

Організатори планують продовжувати розвивати цей напрямок. А для тих, хто не зміг відвідати концерти фестивалю 3 жовтня в ТРЦ Мегамол о 17.30 відбудеться ШИКарне та БЛИСКуче джазове дефле з показом джазової колекції одягу та розіграні 15% знижки на товари мережі магазинів «ШИК і БЛИСК», який є партнером фестивалю.

Фестиваль – це перманентна подія з великої літери Ф, особливо якщо до справи залучаються професіонали, перетворюючи його на низку щільно переплетених заходів, створюючи ауру із подій - супутників, які підкреслюють його рівень, значення та елітарність. Джазовий фестиваль у Вінниці – це найкраща і найгучніша музична подія року, яка подарувала незабутні враження від джазового мистецтва всім, хто був до нього причетним.

Додаткова інформація на сайті jazz.vn.ua


Переглядів: 9234
Поширень: 0