автор виставки Лариса Поворознюк"Лялькою-мотанкою захопилась вісім років тому. Першою були скіфи - вони у мене найулюбленіші. Зараз зібрала колекцію, де понад 70 ляльок. Щоб одяг був автентичний представленій епосі, вивчала історію костюмів. Навіть довелось ознайомитись із доповідями із розкопок. На виставці представлені костюми від кам"яного віку до сучасності. Завітавши до краєзнавчого музею можна дізнатись у що одягались наші пращури декілька тисяч років до нашої ери", - поділилась автор виставки Лариса Поворознюк.

Палеоліт, неоліт, трипілля, доба бронзи, раннього заліза, праслав\'яни, Київська Русь, гетьманство - історію майстриня відобразила у одязі. Вона розповіла, що на створення авторської колекції "Лялькова енциклопедія подільського костюму" її надихнула Макош - богиня долі та рукоділля у давніх слов\'ян. Відтак, вибір ляльки-мотанки у якості моделі для демонстрації колекції одягу був очевидним.

"Лялька-мотанка - продавній сакральний оберіг. Вона з\'явилась з тих пір, як почали вирощувати льон - десь п\'ять тисяч років тому. Зазвичай, за слов\'янським звичаєм, вже з трьох років дівчинка мала змотати ляльку, щоб показати свої навички рукоділля. Обличчя не можна було малювати, адже вважалось, що тоді лялька впливатиме на долю людини. Ляльки-мотанки м\'які, "теплі", рухливі, їх можна покласти у люльку до немовляти і не переживати, що дитина може поранитись. Їх емоції також можна придумувати, розвиваючи уяву дитини - лялька, за бажанням, може плакати чи сміятись, злитись чи, навпаки, радіти", - прокоментувала Л. Поворознюк.

Виставка ляльок-мотанок

Її ляльки із радістю купують на сувеніри. Яскраві та самобутні іграшки "подорожують" до Італії, Сполучених Штатів Америки, Німеччини. Але саме "подільска колекція" залишиться у "повному складі" для відвідувачів виставки, яка триватиме до нового року.


Переглядів: 4792
Поширень: 0