Побут та традиції українців на кольорових листках. Це і є витинанка. Один із найдавніших видів мистецтва слов\'янських народів. В 19 столітті ними були прикрашені чи не всі хатини українців. Згодом цікавість до витинання - згасла і як мистецтво воно майже зникло наприкінці 20-го століття.

Відроджувати традиції пращурів вже за Незалежної України заходились подільські умільці. Сьогодні витинанка улюблене заняття багатьох майстринь. Подробиці у відеосюжеті.

Довідка:

Витина́нки (від українського слова — «витинати» — «вирізувати») — вид давнього слов\'янського, зокрема українського народного декоративного мистецтва. Включає сюжетні та орнаментальні прикраси житла — ажурні, силуетні тощо. Виготовляється за допомогою ножиць, ножа, сокирки тощо знарядь. Матеріалом для витинанок є папір (білий або кольоровий), дерево, рослинні заготовки. Використовують витинанки для прикрашання приміщення (хати) — стін, вікон, полиць, коминів, печей. Витинанки застосовують як у побуті, так і перед релігійними чи світськими святами.



Переглядів: 4374
Поширень: 0