оркестр "Арката"

Два чудових вінницьких колективи виконають музичні твори, що змусять слухача замислитися про вічне. Академічний міський камерний хор «Вінниця» на чолі з маестро Віталієм Газінським та Академічний камерний оркестр «Арката» з його беззмінним керівником Георгієм Курковим представлять різнопланову музичну програму.

Цей концерт розпочне цілий цикл мистецьких заходів, присвячених відзначенню 1000-ліття Свято-Усікновенського Лядівського скельного чоловічого монастиря – однієї з старіших та важливих духовних святинь Поділля, пам’ятки архітектури національного значення..

Духовна та класична музика сприяють зосередженню думок, відстороненню від буденності, піднесенню людського духу. Слухаючи духовні гімни та кантати, людина прагне своїм єством доторкнутися до Вічності, нота за нотою всотуючи умиротворення та отримуючи душевний спокій. Духовна музика сприяє самовизначенню людини, очищає її помисли та прибавляє віри та надії у те, що майбутнє буде прихильним до української нації загалом та кожного з нас зокрема.

Академічний камерний хор «Вінниця»

Академічний камерний хор «Вінниця» є окрасою не лише подільської хорової школи, а й помітним явищем у музичному житті незалежної України. ЗК «Академічний міський камерний хор «Вінниця» засновано у 1984 році, а з 1993 року він має статус міського і працює на професійній основі. Цей хоровий колектив, по праву вважається гордістю нашого міста, є володарем шести гран-прі міжнародних конкурсів та фестивалів, визнавався одним із найкращих хорів нашої держави за підсумками звітів майстрів мистецтв та народної творчості у 1993, 1999, 2001 та 2009 рр. Польща та Угорщина, Франція та Італія, Болгарія, Росія, Молдова, Білорусь - ось неповний перелік країн, де хор за роки свого існування гідно представляв хорове мистецтво України. Хор «Вінниця», під незмінним керівництвом Почесного громадянина Вінниці, Народного артиста України Віталія Газінського, - це довершений виконавський організм з надзвичайно швидкими реакціями, живим характером та інтелектом, в якому кожний хорист є повноправним співавтором диригента у здійсненні загальних інтерпретаторських задумів. Нині у репертуарі хору понад 700 творів вітчизняної та зарубіжної класики, обробок українських народних пісень, сучасних хорових композицій.

оркестр "Арката"

Камерний оркестр «Арката» Вінницької обласної філармонії заснований 1993 року. Організатором, художнім керівником та диригентом оркестру є заслужений діяч мистецтв України Георгій Курков. За ці роки колектив зіграв понад 1200 концертів, побувавши в 64 містах України, Білорусі, Польщі і здійснив у Вінниці близько трьох сотень прем’єрних виконань творів українських та зарубіжних авторів. Завдяки ініціативі оркестру у Вінниці були проведені фестивалі камерної музики та авторські вечори видатних українських сучасних композиторів: М.Скорика, Б.Фільц, І.Щербакова. З камерним оркестром «Арката» виступали видатні вітчизняні та зарубіжні виконавці і диригенти, всього більше 120 солістів та диригентів з 10 країн світу. Стилю оркестру притаманний невгамовний творчий пошук, постійне оновлення і збагачення репертуару, прагнення до виконання яскравих музичних шедеврів минулого і сучасності. У 2010 році за вагомий внесок у розвиток національного музичного мистецтва камерний оркестр «Арката» отримав звання Академічного.

28 лютого концерт духовної музики буде поділено на дві частини. Більшість творів, що звучатимуть у той день, складено українськими композиторами. У першій частині хор «Вінниця» виконуватиме богослужебні пісноспіви та м’які ліричні композиції, що оспівують високі почуття. У другій частині декілька духовних творів у обробці для оркестру виконуватиме «Арката».

Повна програма концерту:

І відділення

  • Кирило Стеценко «Милість спокою»
  • Михайло Швед «Ангел вопіяше»
  • Різдвяна колискова в обробці Миколи Гобдича «Спи, Ісусе» (солістка Олена Гончар)
  • Ірина Денисова «Дни мои» (солісти Алла Москаленко та Олексій Гончар)
  • Українська народна пісня в обробці Ганни Гаврилець, переклад для хору Миколи Гобдича «Засвічу свічу» (солістка Світлана Бабич)
  • Себастьян Ірад’єр «La Paloma»
  • Рішар Жене «Італійський салат» - пародія на сцену з опери

ІІ відділення

Ігор Щербаков. «Стих покаянний», солістка Олена Шевченко (скрипка)
Володимир Гронський. Сюїта №1 «Острів любові»
Гія Канчелі. Adagio and Allegro для фортепіано, струнних та літавр. Солісти: Єлизавета Білокопитова (фортепіано), Олег Марчук (літаври)

Завершальний концерт фестивалю «Барви музики XX сторіччя. Авангард. Класика. Джаз» зачепить найтонші порухи душі вінницького слухача. Початок концерту о 18:30. Квитки можна придбати у касі філармонії. Довідки за телефоном: 69-17-31.



Переглядів: 5511
Поширень: 0