Книга присвячена 190-річчю від дня народження Опанаса Марковича, 155-річчю перебування Марковичів на Поділлі та 155-річчю з дня виходу «Народних оповідань» Марка Вовчка.

Книга знайомить читача з родоводом Марковичів та, зокрема, з перебуванням цієї відомої родини на Вінниччині. Немирівський період був найпліднішим у науковій діяльності Опанаса Марковича: практично увесь вільний час він разом з дружиною займався збиранням фольклору.

В історію української культури Опанас Маркович увійшов як фольклорист, етнограф та музикознавець. Його перу належать праці «Описание Малороссии» та «Записки о дворянском сословии Черниговской губернии», які свого наукового значення не втратили й до сьогодні. Він написав музику до «Наталки Полтавки», саме в Немирові було здійснено постановку опери «Наталка Полтавка», яку критика оцінювала досить високо. У Немирівському краї була написана збірка перших творів Марка Вовчока, яка, вийшла в Петербурзі під назвою «Народні оповідання» (1857), збірка «Рассказы из народного русского быта», 1859), повість «Інститутка», яку письменниця почала писати 1858 р. у Немирові, а завершувала наступного року в Петербурзі, що справила велике враження на літературно-громадську думку.

Отже, як же так сталося, що родина Марковичів переїхала з Петербурга до Немирова, доволі невеличкого провінційного містечка?.. Книга Миколи Деніса «Марковичі Немирівський слід» написана на основі архівних та довідкових матеріалів, зібраних під час історико-етнографічних досліджень, матеріалів з вуст очевидців.



Переглядів: 3077
Поширень: 0