тиждень актуального мистецтва

«Нурт» у Вінниці представляли композитор Остап Мануляк, художник Михайло Барабаш та флейтист Юрко Булка. Молоді творці спершу розповіли про себе, про свою ідею об’єднання зусиль художників, музикантів, літераторів та інших творчих людей заради співпраці та популяризації експериментів у мультимедійній та інтердисциплінарній сфері. Підготувавши публіку до нового та незвичного, почали концерт.

Юрко Булка

Найважливіше у сприйнятті сучасної експериментальної музики це слухати її з відкритим серцем та розумом, вивільнивши уяву від клішованих знань про музичні твори. Від експериментальної музики не потрібно чекати класичної гармонії. Її мета - провести саму людину шляхом розуміння сенсу того, що звучить. Еклектичні звуки, хаотичні переміщення музикантів, абстрактний відеоряд допомагають увійти слухачеві в стан, в якому людина сама починає замислюватись над почутим, використовуючи як поживу для роздумів власну уяву. В результаті таких рефлексій окреслюється для кожного свій сенс почутого та побаченого.

Остапом Мануляком (фортепіано), Михайлом Барабашем (комп’ютер) та Юрком Булкою було виконано кілька творів. Всі вони різні по техніці виконання, по духу, по темі. Першим був акустичний експериментальний твір: несподівані звукові поєднання та переміщення музикантів по галереї. Пізніше цікаво було вслуховуватись та намагатись зрозуміти композицію, зіграну по партитурі у вигляді малюнка. А уже під кінець зустрічі, коли слухач був готовий до будь яких експериментів, було представлено твір, складений у співпраці з комп’ютером. Юрко Булка написав програму яка виконувала твір щоразу по-новому у межах заданої теми.

Світ не стоїть на місці, змінюються інструменти, якими працюють митці, переосмислюються ідеї. Пошуки та експерименти ведуть до нових роздумів, до глибшого розуміння філософських понять, до нових інтерпретацій у мистецтві організації звуків та образів.



Переглядів: 3183
Поширень: 0