тиждень актуального мистецтва

Влодко Кауфмана та його учні демонстрували зацікавленій вінницькій публіці тематично-непевне, проте арт-насичене мистецтво перформансу. У лекції Кауфман назвав його радикальним та часом некомфортним для спостерігача. Але саме безпосередня близькість автора до глядача, щирість та відвертість цього виду мистецтва спонукають художників влаштовувати перформанс з метою висловлення власної ідеї. Перформанс схожий на театральне дійство, але сценарій його може бути змінним, а імпровізація завжди матиме місце.

Завдання сучасного мистецтва радикально реагувати на те, що відбувається в суспільстві. Та ніколи автор не розшифровує та не нав’язує своїх ідей – думки, так само як і оцінки побаченого, повинні народжуватись у самого глядача.

Влодко Кауфман

У перформансі твором є самі дії автора, які глядач спостерігає в режимі реального часу. І розповідаючи слухачам про це мистецтво Влодко Кауфман не міг не проілюструвати ці слова. Під час першої частини лекції він викладав на стіл перед собою незрозумілі згортки з фольги. Коли вони зайняли весь простір столу, художник взявся їх розгортати – побутові дрібнички лягали на стіл, публіка була заінтригована. З завершальними словами Кауфман поклав в центр табличку «Все по 3 грн.» - такою стала неочікувана розв’язка лекції-перформансу.

Разом з Кауфманом, який у Вінниці був вперше, до нашого міста завітали також кілька митців-перформерів наймолодшої генерації. Це Павло Ковач та Юрій Білей. Виступ першого з них був дещо медитативною спробою писати пензлем на папері не беручи пензля до рук. Мабуть пензлик, що непевно скакав на ниточці, мав символізувати художника, що часом залежить від натхнення та не завжди може пояснити що керує ним при створенні того чи іншого твору. На останок перформансу всі ті сенси загортаються у папір разом з білосніжною сорочкою, яку скидає з себе Павло Ковач - ніщо не вічне.

Юрій Білей у своєму перформансі звернувся до кожного з присутніх особисто. До стосу книжок він прикріпив два дзеркальця – у одне дивився сам, інше підносив до обличчя глядача. Якими ми бачимо себе крізь нагромадження літературних істин та вигадок? Зрештою автор розклав книжки на підлозі разом з листочками, на яких читалось «Інтелектуального-та-духовного-життя-проявом-є-деталь-процес-кожного»…

Юрій Білей

Організатори сподіваються, що актуальне мистецтво стало ближчим та більш зрозуміли вінничанам завдяки проведенню ТАМ у Вінниці. Низка об’єктів, інсталяцій, різноманітних перформансів, що демонструвались під час проекту, сприяли більш глибокому сприйняттю сучасного мистецтва. Тих, кого зацікавило побачене, львів’яни запросили на початку вересня відвідати фестиваль перформансів.



Переглядів: 4655
Поширень: 0