17 травня 2013 о 15:00 год. з нагоди Дня Європи в Україні Регіональний центр сучасного мистецтва «Арт-Шик» спільно з Центром «Культурна стратегія - XXI» представляють фотовиставку польського мистецького угрупування PARADOX.ART. Виставка проводиться в рамках програми «Міст», спрямованої на популяризацію творчості сучасних українських та зарубіжних художників у Вінниці.

Група художників PARADOX.ART існує 2 роки. Основна її діяльність проходить в царині мистецтва і культури. Основні учасники групи це: Томаш Сенкевич та Марчін Янс . В даний час до групи також входять Патриція Живиця, Марта Турек, Рафал Витковски, Павло Васілевський, Томаш Курус. На рахунку групи є ряд успішних заходів. У співпраці з місцевою владою було реалізовано ряд тематичних подій. Як організація вони здійснюють безліч мистецьких подій.

За словами учасників групи, їхня мета полягає у сприянні щоденного контакту людини з мистецтвом. Вони прагнуть хоча б на хвилину зупинити людину і змусити задуматися, щоб знайти себе в цій шаленій круговерті світу. Для цього використовуються всі наявні засоби. Вони діють ніби на кожному шматку життя. Балансують між повсякденним світом і світом містичним. Пом\'якшують штучні контрасти. Живуть в PARADOX\'альному світі.

Назва виставки SURFOTOIZM походить від SUR (сюрреалізм), FOTO (фотографія) та IZM - суфіксу, формуючого абстрактні іменники, які позначають політичні чи соціальні поняття, художні тенденції, наукові поняття, а також деякі інші терміни, які вказують на кореляцію з такими іменниками, наприклад: капіталізм, позитивізм, романтизм, вандалізм, сюрреалізм.

Як напрям у фотографії SURFOTOIZM (surfotolizm) виник у 2012 році. Автор терміну Томаш Сенкевич.

Surfotoizm полягає у відході від реалістичних фотографій. Камера як основний інструмент для реєстрації образу захоплює зображення, створене в дійсності за допомогою освітлення світлочутливого матеріалу, від моменту відкриття об’єктива до його закриття. Зображення, яке виникло таким чином, класифікується як surfotoizm. Будь-яке подальше втручання у фотографію - цифрова обробка, інше - не припустиме. Інструмент (камера) може використовуватись статично, отримуючи образ за допомогою світла, другий варіант полягає в русі фотоапарата під час відкриття об’єктива. Так само, як в сюрреалізмі, тут мета полягає в пошуках чудесного в елементі несподіванки, у пошуку уяви в нескінченному світі, в інтелектуальній провокації, яка змушує думати по-іншому, дивитися на світ з іншого боку. Робота над створенням образу завжди є парадоксом.

«Ми знаємо нашу реальність, сприймаємо певні образи, в творчі моменти створюємо нову реальність і щоразу дивуємося кінцевому результату, ми не в змозі до кінця передбачити, як буде виглядати образ, який ми створюємо. Навіть якщо у нас є деякі ідеї про те, що ми хочемо зробити, отримати, в результат завжди залишається елемент несподіванки. Парадокс іншої реальності!» - стверджують учасники групи.

Про автора:

Сенкевич Томаш - художник, живописець. Народився в Мрагові, закінчив Вармінсько - Мазурскі університет в Ольштині, факультет соціальних наук і мистецтва. Отримав диплом магістра образотворчого мистецтва в 2006 році під художнім керівництвом Мажени Гуцуляк.

Творчість:

2006 - дипломна виставка

2007 - галерея «Club Jazz» у Мрагово - перша індивідуальна авторська виставка.

2009 - VІ Бієнале скульптури в Ольштині - робота з емалі «Де ти».

2011 - Галерея ZPAP в Ольштині - вернісаж роботи Марти Турек і Томаша Сенкевича «У дві руки».

2011 - MURAL - проект і виконання.

2012 - Міфогенез 2012 - Україна, учасник VІІ Міжнародного фестивалю ленд-арту - інсталяція під назвою «Іскра духу».

2012 - замкова галерея у Решле - виставка «Учень і Майстер».

2012 - Олецко - виставка картин в пленер «Пристань Олецко».

2012 - SURFOTOIZM - створення нового напрямку в мистецтві фотографії.

2012-2013 - Елк - робота над фрескою в церкві Пресвятої Кароліни.

2013 - Міфогінез 2013 – Україна, учасник VІІІ Міжнародного фестивалю ленд арту.

З 2010 року є членом районного товариства польських художників у місті Ольштин.

Живе і працює у своєму рідному місті Мрагові, де він також проводить семінари по скульптурі в майстерні PARADOX.ART



Переглядів: 4107
Поширень: 0