Літературні читання “Під знаком Кирила і Мефодія” відбулись до Дня слов’янської писемності і культури 23 травня 2013 року у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А. Тімірязєва, організовані спільно з управлінням у справах релігій та національностей Вінницької обласної державної адміністрації.

Вшанувати засновників слов’янської писемності завітали заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Сергій Гарбулінський, заступник начальника управління у справах релігій та національностей облдержадміністрації Алла Ратинська, радник голови обласної Ради Вадим Вітковський, члени Вінницької організації Національної спілки письменників України, науковці, творча інтелігенція, молодь.

“Памя’таючи про братів-просвітителів, проповідників православ’я Кирила і Мефодія, ми звертаємося до глибинних основ української писемності, духовності – могутнього джерела сили і життєздатності української нації”, - зазначив Сергій Гарбулінський.

      День слов\'янської писемності та культури 

Звертаючись до учасників заходу, Алла Ратинська наголосила: “День слов’янської писемності і культури – це свято, яке широко відзначають у Росії, Болгарії, Сербії, Македонії, Чорногорії та інших слов’янських країнах. Воно є символом історичного та просвітницького значення спадщини слов’янських першовчителів у здобутку національної культури, засвідчує повагу міжнародної спільноти до неоціненного внеску слов’ян в скарбницю світової цивілізації”.

       День слов\'янської писемності та культури День слов\'янської писемності та культури

Цьогорічне святкування Дня слов’янської писемності і культури відбулось у форматі літературних читань. Покладання квітів до барельєфу святим рівноапостольним Кирилу і Мефодію відкрило урочисте дійство.

В рамках заходу, демонструючи яскраву мовну палітру слов’янських народів, декламувались вірші, лунали музичні вітання від ансамблю білоруської пісні “Купалінка” Вінницького обласного земляцтва білорусів, народного гурту української пісні “Мрія”. Особливе захоплення публіки викликало виконання віршів Тараса Григоровича Шевченка, учасниками театру “Сьоме небо”.

День слов\'янської писемності та культури

У 2013 році виповнюється 1150 років із того часу, як Кирилом-Костянтином було засновано слов’янську писемність. Першовчителі Кирило і Мефодій здійснили переклад богослужебних книг із грецької мови на слов’янську, поширюючи християнське вчення. Двадцятирічна просвітницька діяльність рівноапостольних і їх учнів має всеслов’янське значення – вони підняли освіту і спільну культуру слов’янських народів на високий щабель, заклавши тим самим основи церковнослов’янської писемності, фундамент усіх слов`янських літератур.

У День слов\'янської писемності та культури хочеться сказати: "Вічная пам\'ять і вічная слава братам Кирилу і Мефодію".



Переглядів: 6497
Поширень: 0