Для вінничан лунатимуть твори української та світової класики, твори сучасних композиторів, інструментальна музика та акапельні твори, які виконуватимуть незрячі виконавці з України, артисти театру та оркестр Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. М.Заньковецької. Крім цього, для вінничан співатиме фронтмен гурту «Тартак» Сашко Положинський, який є постійним учасником проекту. Усі бажаючі зможуть потрапити на концерт абсолютно безкоштовно, оскільки проект «Відчинилось життя» не є комерційним. Його мета – привернути увагу до талановитих співаків із вадами зору.

Вже цього четверга у «Плеяді» вінничани зможуть побачити на сцені незрячих артистів, які були учасниками телевізійних шоу «Україна має талант», «Народна зірка» та «Голос країни». Зокрема, Вінницю представить Наталія Слюсарчук, Сімферополь – Степан Гончаренко та Зєра Кіраджиєва, Мукачеве – Марія Швардак, Львів – Вікторія Дудік та Світлана Пашкіна, Луцьк – Василь Сукач, Житомир – ансамбль «Гармонія». У проекті також візьмуть участь фронтмен гурту «Тартак» Олександр Положинський, фіналіст телешоу «Україна має талант» скрипаль-віртуоз Олександр Божик, оркестр Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької (диригент Богдан Мочурад) та артисти театру.

За словами організаторів проекту, «Відчинилось життя» дозволяє ознайомити глядачів із талановитими співаками, які мають вади зору. Складність та унікальність проекту полягає у тому, що супроводжує незрячих солістів оркестр Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. М.Заньковецької, а самі солісти не бачать палички диригента. Крім того, переважна більшість співаків із вадами зору не мають музичної освіти. Втім, не зважаючи на такі перепони, виконання пісень незрячими солістами залишається на високому рівні як під час сольних виступів, так і під час виконання музичних творів дуетом із відомими зірками.

«Цей проект дозволяє привернути увагу суспільства до таланту незрячих людей і, водночас, до неспроможності ними повноцінно реалізовувати свій творчий потенціал, - розповідає автор ідеї та організатор проекту Оксана Потимко, яка також є інвалідом по зору. – Проект «Відчинилось життя» є унікальним не лише для України, а і для багатьох країн Європи».

«Незвичний концерт, що вже має певні традиції, змусив оркестрантів та артистів замислитися над власним життям, його цінностями, - повідомив співорганізатор проекту Богдан Мочурад. - Проект також виокремив справжніх зірок з числа незрячих людей, котрі мають шанс стати окрасою будь-якої професійної сцени не лише в Україні».

Насолодитись концертом можуть усі бажаючі – вхід вільний. Початок концерту – 18:30. Детальну інформацію про концертний проект «Відчинилося життя» див. www.openlife.lviv.ua (розділ «Відчинилося життя», «Аудіоальбоми», «Останні новини»).

Довідка:

Творчий проект «Відчинилося життя» став стартовим майданчиком для кількох незрячих виконавців, для яких відкрився шлях на професійну сцену: Зера Кіраджиєва («Народна зірка» , ТРК «Україна», 2009 р.), Олена Ковтун («Україна має талант», СТБ 2010 р.), Іван Ганзера («Голос країни» телеканал «1+1» 2011). Проект «Відчинилося життя» задуманий і втілений Львівським обласним осередком всеукраїнської громадської організацій «Українська спілка інвалідів – УСІ» (автор ідеї та організатор – Оксана Потимко) і оркестром Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької – єдиним в Україні професійним творчим колективом, який співпрацює з незрячими виконавцями, а також зірками опери та естради. Участь усіх виконавців є винятково благодійною, проект не має жодного комерційного забарвлення.

Прем’єра проекту «Відчинилось життя» відбулась у Львові на сцені Національного академічного українського драматичного театру ім. М.Заньковецької 15 січня 2008 року. Упродовж 2008-2013 рр. організовано понад 40 інтегрованих концертів «Відчинилося життя» в Білорусії, Молдові, Польщі, Угорщині, Україні, Швеції. Учасниками проекту, окрім незрячих солістів та оркестру, були Ніна Матівєнко, Павло Дворський, «Піккардійська терція», «Орфей», Павло Табаков, Леся Горова, Любов Качала, Олег Лихач, дует «Барселона», Сергій Фоменко, Віктор Бронюк, Кузьма Скрябін, Сашко Положинський, Вова зі Львова, Віталій Козловський.



Переглядів: 5130
Поширень: 0