Досі вінничани знали Василя Пастушину передусім як поета, автора трьох поетичних збірок і співзасновника літературного об’єднання “Новий Шинок”. Нині ж з\'явилась нагода познайомитись із прозовою творчістю автора.

Василь ПастушинаЦього року в луцькому видавництві "Твердиня" вийшов друком його перший роман. Він називається "Зелені кролики".

- Один із перших читачів роману, письменник і журналіст Володимир Лис порадив мені видавництво "Твердиня" і, я так розумію, й мене порадив видавництву. А директор видавництва Микола Мартинюк в свою чергу з пієтетом поставився до тексту загалом невідомого автора. За це я обом їм дуже вдячний, - розказує Василь Пастушина. - Спочатку роман називався "Місто слів і звуків". Але, знову ж таки, Володимир Лис рекомендував змінити назву, сказав, що текст просто має називатися "Зелені кролики". Мовляв, вони там ввижаються.

Справді, центральне місце у книжці посідають саме пухнасті зелені істоти. Тільки не переплутайте кроликів із «білочками», жартівливо радять перші рецензенти.

- "Зелені кролики" писалися під час навчання у Львові. З лютого по березень. Я тоді мешкав у місті Винники, - пригадує автор. - Тож у цей текст спробував вмістити весь "мій Львів" із його плюсами і мінусами. У "моєму Львові" багато нельвівського, тобто такого, що в текст потрапило з мого досвіду. Власне текст і є великою мірою моїм досвідом. Там водночас багато, а водночас і зовсім немає вигадки. Сам інколи плутаюсь у цих категоріях. Але одне зрозуміло, це повністю про мене, моє альтер-его.

Зелені кроликиСюжет книжки Василя Пастушини закручується навколо поетів і непоетів, пасажирів і провідниць, збоченців і нормальних, слухачів і глядачів. При цьому усі вони більше схожі на статистів, ніж на повноцінних персонажів. Адже головні у книжці, звичайно ж, зелені кролики.

- Я завжди писав дуже багато прози, так би мовити тягнуло на великий жанр, - признається Василь Пастушина. - Проте тих моїх п\'ять-десять недороблених романів, сподіваюся, залишаться назавжди моєю таємницею. Щоправда "Зелені кролики" теж трохи естетично, стилістично і векторно обмежені, проте мені подобається думати, що це така фішка цього роману.

Автор поки не готовий сказати, коли порадує читачів новим романом, хоча й працює нині одразу над двома творами цього жанру.

Що ж стосується "Зелених кроликів", то їх незабаром можна буде знайти на полицях вінницької книгарні "Є", що за адресою - вулиця Соборна, 89.

Якщо ж не хочете чекати, звертайтесь безпосередньо до автора. Пишіть листи на адресу [email protected] і замовляйте книгу. Можливо навіть із автографом.

Довідка:

Василь Пастушина – письменник, критик, журналіст і філолог. Народився у місті Бар 1989 року. Навчався у Вінницькому державному педуніверситеті та Львівському національному університеті ім.Франка (де в аспірантурі досліджує підпільну націоналістичну пресу міжвоєнного періоду) і Київському національному університеті ім.Шевченка, здобувши кваліфікації філолога і журналіста. Має ряд наукових і літературних нагород, зокрема, лауреат міжнародної премії з українознавства імені Ковальських, премії імені Олеся Гончара, гран-прі поетичного фестивалю “Підкова пегаса”, конкурсу літературних критиків “Буквоїд” та ін. У 2012 році світ побачила третя поетична збірка “Стероїди”.


Переглядів: 4600
Поширень: 0