За останні роки Вінницький джазовий фестиваль інтегрував круг себе низку навколо фестивальних подій: дитячий конкурс джазових виконавців, „Джазові сніданки”, проект „Джазовий переполох”. Відтепер так само традиційною можна вважати і виставку польських джазових плакатів у РЦСМ „Арт-Шик”, яка вперше була проведена минулого року.

виставка джазового плакату

Вчора відбулось відкриття експозиції, що включає в себе близько трьох десятків плакатів з колекції польського колекціонера Кшиштофа Дідо. Нажаль, сам колекціонер за станом здоров’я не зміг приїхати до Вінниці, проте присутніми були пан Даміан Чарчинський (віце-консул Республіки Польща у Вінниці та куратор проекту виставки джазового плакату) та організатори Vinnitsia Jazzfest – 2013. Вони і повідомили цікавий факт: Кшиштоф Дідо сам розробляв афішу до вінницької виставки. На цьому плакаті зображена туба, як упаковка для плакату та як мідний духовий інструмент.

виставка джазового плакату

У великоформатних зображеннях можна віднайти багато цікавих алюзій, стилізовані портрети відомих джазменів, музичні інструменти в цікавих графічних рішеннях. Тут плакати з різноманітних фестивалів, що проводились у Польщі в останні 50 років та оригінально оформлені афіші виставок плакатів колекціонера.

виставка джазового плакату

Отже, проведення у фестивальний час виставки польського плакату можна вважати традиційним. Наступного року у передфестивальні дні до Вінниці привезуть ще кілька десятків джазових афіш з колекцій польського колекціонера. Адже у зібранні Кшиштофа Дідо лише джазових плакатів сотні. За останнє десятиліття його плакати побачила майже вся Європа, Канада, США, Китай, Австралія. Всього ця унікальна колекція нараховує близько трьох тисяч культурних плакатів (театральних, музичних, туристичних, кінематографічних, виставкових) виконаних польськими графіками, живописцями та дизайнерами.

виставка джазового плакату

У Вінниці виставка триватиме у РЦСМ „Арт-Шик” до 4 жовтня. Завітайте!


Переглядів: 4580
Поширень: 0