Вечір величної класики: у Вінниці звучатиме «Реквієм»  Джузеппе ВердіУ 2013 році музична громадськість відзначає 200 років від дня народження Джузеппе Верді. Концерти, фестивалі, театральні постановки на кращих сценах світу – це визнання безумовного таланту автора найзнаменитіших опер, що увійшли до золотого музичного фонду. Приєднається до свята і Вінниця. Департамент культури Вінницької міської ради за підтримки партнера проекту Сергія Кудлаєнко презентує виступ галицького академічного хору та симфонічного оркестру Львівської державної філармонії з величним твором італійського композитора.

Твір світового рівня, такий як «Messa da Requiem» Джузеппе Верді, рідко можна почути на сцені України, хіба лише шматками. Вінниця та Львів стануть першими містами України, де відбудеться прем’єра цього найвідомішого твору.

«Реквієм» увійшов в історію музики як саме театральне втілення традиційної церковної заупокійної служби. Твір вважають однією з вершин творчості Верді: не зважаючи на дотримання всіх канонів, музика звучить з надзвичайною театрально-оперною емоційністю.

Поява цього твору була пов\'язана з обставинами особистого життя композитора: на рубежі 1860-70-х років Верді пережив втрату цілого ряду дорогих йому людей. Померли один за одним його батько, близький друг лібретист Піаве та геніальний співвітчизник, попередник в опері – Россіні. Завершила цей скорботний список смерть поета і письменника Алессандро Манцоні, який був для Верді «зразком чеснот і патріотизму». Особистість і творчість цього поета композитор глибоко поважав і втрата Манцоні послужила безпосереднім приводом для створення Реквієму. «Я глибоко засмучений смертю нашої Великої Людини! - писав Верді на наступний день. - Я приїду відвідати його могилу з тим, щоб запропонувати щось, щоб вшанувати його пам\'ять». Цим грандіозним пам\'ятником стала заупокійна меса, уперше виконана в річницю смерті Манцоні 22 травня 1874 в міланському соборі св. Марка під управлінням самого автора. Через кілька днів «Реквієм» був повторений з величезним успіхом у театрі «Ла Скала», а потім - у Парижі, Відні, Петербурзі та інших містах.

Вечір величної класики: у Вінниці звучатиме «Реквієм»  Джузеппе ВердіТрадиційну структуру католицької служби Верді наситив чисто романтичною експресією. За стилем «Реквієм» близький до «Аїди», над якою композитор працював паралельно. Споріднене коло музичних образів, що відрізняються підкресленою яскравістю, музично-театральні форми (аріозо, дуети, тріо, квартети) надають твору риси оперної виразності.

Верді широко використовує в Реквіємі енергійні ритми, піднесені мелодії і драматичні контрасти, подібно тому, як він робив це в операх, щоб виразити сильні емоції, що йдуть від тексту. Страшний (і впізнаваний) «Судний день» (Dies Irae), що відкриває традиційний латинський похоронний обряд, повторюється протягом твору, чим досягається ефект цілісності твору, а також дозволяє композиторові глибше осягнути трагічність смерті і прагнення людини бути прощеною. Найвідоміша з частин твору – «Lacrimoso» – одна з найбільш проникливих сторінок лірики Верді. Просвітлена лірика, благання та трагедійний масштаб формують мелодію дивовижної краси. У заключних частинах твору панує світла атмосфера. «Реквієм» завершує монументальна фуга з темою героїчного, вольового характеру, яка звучить як гімн мужності та силі людського духу.

Це дуже важкий твір абсолютно для всіх, хто в ньому зайнятий, особливо для квартету солістів. У кожного з них є великі розгорнуті арії, при цьому надзвичайно складні по виконанню та неймовірно змістовні. Солісти створять галерею людських образів, що по-різному реагують на життєві випробування. На вінницьку сцену вийдуть видатні оперні співаки: Україну представлятимуть солістка Львівської опери, Заслужена артистка України Світлана Мамчур (драматичне сопрано) та провідний соліст Львівської опери, лауреат міжнародного конкурсу Роман Корен (тенор); Швецію репрезентуватимуть Карін Бекштрем (мецо-сопрано) та Пер-Андерс Гедлюнд (бас).

Звучання цього величного твору – це колосальна подія для нашого міста!

Початок концерту у Вінниці в неділю 24 листопада о 19.00.

Квитки на сайті www.bileti.vn.ua або в касах театру.

Довідки за телефоном 69-17-31.

Генеральний інформаційний партнер ТРК «Еверест». Пригощає ресторан «Тифліс».



Переглядів: 3587
Поширень: 0