Кшиштоф ЗануссіУ відкритті Фестивалю особисто братиме участь всесвітньовідомий кінорежисер Кшиштоф Зануссі. В рамках «Днів польського кіно» та з нагоди 70-річчя режисера, - вінницьким шанувальникам його таланту пропонується ретроспектива фільмів Зануссі. Зокрема, це стрічки: «Персона нон грата», короткометражні фільми « Душа співає», « Розпусна привабливість», «Галоп», « Константа».

Польського кінорежисера зі світовим ім\'ям Кшиштофа Зануссі із Вінницею пов’язують родинні відносини. Річ у тім, що його дружина Ельжбета, - належить до графського роду Грохольських, який до XX сторіччя володів маєтностями у приміських селах Стрижавці та П\'ятничанах (останнє нині входить у межі міста). У стрижавському маєтку народився і тесть режисера — граф Станіслав Грохольський. Одна з його доньок вийшла заміж за Кшиштофа Зануссі — поляка з італійською генеалогією (на неї, до речі, вказує і прізвище).

Він - людина-планета. Кшиштоф Зануссі народився 1939 року у Варшаві. Здобув різносторонню освіту: закінчив фізичний факультет Варшавського університету, студіював філософію в Ягелонському університеті Кракова. Саме там він захопився кінематографом, і вступив на режисерський факультет Вищої державної школи театру й кіно в Лодзі. Цікаво, що його дипломна кіно-робота «Смерть провінціала» отримала одразу кілька відзнак на фестивалях у Мангеймі, Венеції, Москві та Польщі. Практично з усіма наступними картинами Зануссі відбувалось те ж саме. Він ніколи не знімає фільмів для розваги, а береться тільки за такі картини, які спонукають глядача думати і викликають бажання дискутувати. За півстоліття Кшиштоф Зануссі встиг відзняти 58 кінострічок. Він є улюбленцем міжнародних фестивалів, про що свідчать майже три десятки нагород, якими був відзначений режисер у різний час за свої роботи.

Кшиштоф Зануссі займається не тільки режисурою. Він бере участь у наукових симпозіумах у різних країнах світу, пише статті на політичні і культурологічні теми, оцінює роботи молодих кіномитців у журі різних міжнародних кінофорумів, організував будівництво загальноосвітньої школи у Варшаві, проводить тематичні семінари з молодими акторами і режисерами. Недавно кінорежисер практикував в Україні як театральний режисер. На сцені Театру ім. Франка Кшиштоф Зануссі поставив виставу «Маленькі сімейні злочини» за п’єсою французького драматурга Еріка-Еммануїла Шмітта. Ця подія цікава в сенсі мистецького експерименту і культурного обміну між нашими країнами.

Отож, з 7 квітня чекаємо вінничан на Фестиваль польського кіно у кінотеатрі «Родина». Початок сеансів о 18:30.

Довідки за телефонами 69-15-22 та 35-03-03.


Переглядів: 3418
Поширень: 0