«Звичай робити писанки та крашанки виник у нас в Україні дуже давно. Вчені, порівнюючи орнаменти на писанках з орнаментами на посудинах, що були знайдені при розкопках, доводять, що звичай розмальовувати писанки походить ще з дохристиянських часів», – повідомила учасникам заходу майстриня – Алла Штельмах.

У наш час в орнаментах писанок шукають не тільки історичного змісту, а й мистецтва. Тепер, крім традиційних, зустрічаються на писанках і нові, мистецьки досконаліші орнаменти.

Керівник Творчої майстерні зайнятості Марія Заболотна розповіла, що вихованці майстерні заздалегідь почали готуватися до Великодня – вони вже виготовили для своїх близьких та родичів у подарунок не одне декоративне пасхальне яйце. Використовуючи сучасні матеріали та техніки, вони створили «маленькі» витвори мистецтва - писанки, оздоблені бісером, обкручені ниточками, прикрашені візерунками з квілінгу. Деякі вихованці зробили подарункові пасхальні яйця, склавши їх у техніці орігамі.

Проте, які б гарні не виходили декоративні писанки, традиційний спосіб розпису писанок – восковий, залишається актуальним вже не одну сотню років. Він носить магічний характер, оскільки має свої певні канони та ритуали виконання. Цей спосіб виготовлення писанок з першого погляду здається дуже простим, однак потребує неабиякого хисту, розуміння значення символіки кольорів та орнаменту.

Саме враховуючи необхідність відродження у сучасної молоді уміння традиційного написання писанок, творче об\'єднання молоді «Погляд в майбутнє» організувало проведення цього майстер-класу, де кожен його учасник зміг не тільки взнати про історію писанки, про значення кольорів, символіки та орнаментів, які використовуються при розписі писанок, а й спробував самостійно написати писанку.

А те, чому учасники навчились на майстер-класі, зможуть вже практично використати у наступну – Великодню суботу, посадивши своїх матусь, сестричок, бабусь за один родинний стіл, прочитавши молитву, вони будуть розписувати свої справжні писанки, які потім після освячення у церкві будуть їхнім оберегом весь наступний рік.


Переглядів: 8068
Поширень: 0