4-го квітня в музеї гончарного мистецтва ім. О.Г. Луцишина науково-дослідному відділі Вінницького обласного художнього музею – відбулася презентація виставки «Диво подільської писанки», яка ознаменувала відкриття Х ювілейного щорічного Великоднього фестивалю «Українська писанка»-2014.

Фестиваль формується на споконвічних українських традиціях та несе в собі ідею популяризації українського народного мистецтва − писанкарства, збереження та відтворення обрядів і звичаїв Великодніх свят.

Серед подій фестивалю – виставка народного мистецтва, мистецькі програми, теоретичні заняття і практикуми з розпису писанок, тематичні лекції, творчі зустрічі з народними майстрами.

На Вінниччині стартував Х ювілейний щорічний Великодній фестиваль «Українська писанка» − 2014

На виставці, що присвячена відкриттю фестивалю, представлені понад 100 робіт відомих вінницьких майстринь, членів Національної спілки народних майстрів України Оксани Верхової-Єднак, Марини Верхової-Юрченко та їх учнів, а також писанкарок Луценко Світлани, Степанюк Наталі.

Представлені вироби різняться за символікою, способами виконання фонової, кольорової та тематичної композиції. Поруч з традиційними подільськими експонуються писанки, виконані за допомогою нових технічних прийомів − валяння та різьблення, що демонструють усе розмаїття та красу цього виду народного мистецтва.

Мальованки Олександра Станчуляка, які відрізняються широкою кольоровою гамою і значною кількістю сюжетних ліній, набули нового оригінального звучання на витончених деревах Наталі Магири, що стала свого роду новацією в поданні виставкового матеріалу.

Під час відкриття виставки відбувся майстер-клас з писанкарства Оксани Верхової-Єднак, учасники якого під керівництвом майстрині виготовляли чарівну, барвисту українську писанку.

З кожним роком фестиваль набуває все більшої популярності. Школярі, студенти, дорослі, гості та мешканці міста мають можливість поринути в казковий світ народного мистецтва, створений майстрами.


Переглядів: 3547
Поширень: 0