«Міфогенез» - щорічний міжнародний зимовий фестиваль, куратором якого є вінницький художник Олександр Никитюк («Лабораторія актуальної творчості»), а організаторами Управління у справах сім`ї та молоді вінницької обласної державної адміністрації, ВОГО «Лабораторія актуальної творчості», Департамент культури вінницької міської Ради, ВОГО «Ліга розвитку мистецтва».

Зазвичай художники збираються у лютому на засніженій території стародавнього Скіфського городища в Немирівському районі Вінницької області. У цьому році суспільно-політична криза вплинула на формат фестивалю. З 1 по 28 лютого проект «Міфогенез» було реалізовано не лише на звичній локації, але і у форматі online, із залученням територій інших областей України та інших країн.

Побачити витвори ленд-артистів з усього світу вінничани можуть у «Арт-Шик» від завтра

У проекті взяло участь більше 20 художників, відібрано 23 об\'єкта land-art. Географія учасників досить широка. Активно долучилися іноземні учасники з США, Німеччини, Франції, Швейцарії, Ізраїля, Польщі та Китаю. Багато об\'єктів створили на традиційній території Скіфського городища під м. Немирів українські художники, парлельно долучилися учасники з міст Львів, Київ, Суми, Рівне, Харків, Запоріжжя.

З одного боку одна група художників створювала об\'єкти land-art на Скіфському городищі, що визначило центр події, з іншого, художники міст України та різних країн світу одночасно реалізували свої проекти в тих місцевостях, де перебували, створюючи своєрідну інтерактивну міжкультурну мережу «Міфогенезу».

Головна концепція проекту залишається незмінноїю – «міфогенез», як визначення створення, продукування новітнього міфу є назвою проекту, який визначає його тематику. Створені учасниками, в контексті загальної назви проекту об\'єкти land-art, виконують завдання «міфогенезу» і візуалізують відчуття сучасності через художній образ. Результатом є виникнення дискурсивного поля між глядачем і створеним художниками новим міфологічним простором.

Особливість land-art, як напрямку і форми сучасного мистецтва в інтимності самого творчого процесу. Художник взаємодіє з середовищем не публічно, до глядача проекти land-art доходять практично лише у вигляді виставок, складених з фото і відео документації, як результату взаємодії художника з навколишнім середовищем. Учасники проекту протягом лютого 2014 року створювали, документували і надсилали власні проекти на спеціально створену адресу в інтернеті. З надісланого матеріалу сформована експозиція і планується серія виставок протягом 2014 – 2015 років в містах України та за кордоном.

Вінничани першими побачать фото робіт художників. Виставку відкриють завтра, 19 червня о 18.00 у регіональному центрі сучасного мистецтва «Арт-Шик».



Переглядів: 3469
Поширень: 0