Чоловічий вокальний ансамбль «Бревіс» народився 1997 року при Вінницькому училищі культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича. Організатором та керівником колективу є викладач-методист та фаховий диригент-хормейстер Ярослав Степанович Кушка. Перші два роки ансамбль навіть не мав назви. Згодом вона народилась – «Бревіс». Це старовинна назва ноти тривалістю вісім чвертей. Назва символічна, адже співаків у класичному складі ансамблю саме восьмеро (перші тенори, другі тенори, баритони та баси, кожного голосу по двоє). Залежно від обставин, ансамбль може співати у зменшеному складі, чи трансформуватись у багатоголосся аж до дванадцяти голосів.

Вокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліп

Бревіс зразка 2007 та 2003 років

Вокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліп

За 17 років існування склад колективу змінювався приблизно 7 разів, випускники училища прощалися з «Бревісом», а на їх місце приходили нові студенти, переважно учні диригентсько-хорового відділу. Ансамбль «Бревіс» неодноразовий лауреат та переможець багатьох конкурсів. Підвалини успіху колективу були закладені у 2002-2003 роках, зокрема тоді у ансамблі співав Іван Газінський (син керівника хору «Вінниця»), Євген Бондарчук та інші. Крім них у «Бревісі» співали ще чимало випускників, що продовжили навчання у консерваторіях України.

Цьогорічні репетиції та виступи на вулицях рідної Вінниці

Вокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліп

Вокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліп

2007 рік був для ансамблю початком великих перемог, які, втім, стали ще більшим стимулом для учасників колективу працювати та вдосконалюватись. Саме 2007-го на дитячо-юнацькому фестивалі «Сурми звитяги» (м. Львів), що популяризує українські патріотичні пісні, «Бревіс» посів друге місце. Це зачепило хлопців і вже наступного року вони здобули заслужену перемогу - перше місце! З тих пір «Бревіс» є постійним учасником фестивалю та виступає на урочистих фінальних гала-концертах у Львівському оперному театрі ім. С. Крушельницької.

Крім того, «Бревіс» здобув перше місце на міжнародному фестивалі-конкурсі «Artpremium», (м. Київ), звання лауреата міжнародного фестивалю-конкурсу «Музичнi зустрiчi в маєтку Браницьких» (м. Бiла Церква), став дипломантом фестивалю-конкурсу iм. Д. Бортнянського (м.Київ), харківського конкурсу ім. Я. Степового. На деяких з конкурсів студенти Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича на рівні змагались з колективами консерваторій.

Бревіс зразка 2012 року: у Львові

Вокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліп

та в стінах рідного училища

Вокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліп

Цьогорічний склад ансамблю один з кращих за минулі роки. В кінці цього навчального року ансамбль записав свій перший альбом у студії звукозапису, що діє на базі училища. Матеріал буде готовий за кілька тижнів. Альбом складатиметься з кращих пісень з репертуару «Бревісу», а це переважно українські народні пісні у обробці Миколи Леонтовича, Ярослава Кушки та інших авторів.

Під час конкурсів весною 2014 року

Вокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліпВокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліп

У одного з цьогорічних випускників училища Павла Казанцева виникла ідея відзняти кліп. У цьому хлопцям допоміг ще один колишній вихованець Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Д. Леонтовича, а нині відео-оператор телеканалу ВДТ, Роман Липовський. За тиждень-другий кліп презентують в інтернеті. Його зйомки проходили біля Вінницького універмагу та набережній «Рошен». Кліп – це лише початок і спроба показати, що ці, ще молоді хлопці, вже так професійно співають.

На зйомках кліпу

Вокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліп

Вокальний ансамбль «Бревіс» відзняв свій перший кліп

Ініціатор зйомок кліпу Павло Казанцев розповідає про пісню, на яку знято кліп так: «Я сам написав аранжування для цієї композиції і ми виконали її на конкурсі в Києві, де стали лауреатами. Хлопцям з «Бревісу» твір сподобався, хоча він не зовсім характерний для нашого репертуару: це госпел «Ride on, Jesus Ride». Нам хотілось заспівати щось сучасне і показати ансамбль в такому амплуа, в якому його ще не бачили». Хлопці також записали невеликий анонс, в якому висловили вдячність людям, без яких це все не відбулося б.


Переглядів: 4672
Поширень: 0