Нажаль, ситуація з гастрольними колективами, яка склалася у нашому місті не сприяє цивілізованому проведенню гастрольної діяльності. Відсутність концертної зали, яка б належала міської комунальної власності, відповідала б вимогам сьогодення та була розрахована хоч би на 3000 глядачів, негативно впливає на загальний розвиток концертного життя в місті та викреслює його зі списку престижних турне. Відсутність сучасної концертної зали заважає цивілізованому формуванню цін на квитки. Як наслідок, унеможливлює нормальну координацію концертно-гастрольної діяльності.

Особливо це відчувається в естрадно-цирковому напрямку. Будь яка організація без погодження з міським управлінням культури спонтанно видає дозвіл не перевіряючи документи і при цьому не відповідаючи за якість програми та за зміст рекламної продукції, яка в деяких випадках не відповідає чинному законодавству. Приватні структури, організатори турів, незважаючи на план культурно-мистецьких заходів проводять концерти, що знижує отримання доходів в першу чергу закладів культури, які знаходяться у власності області та міста.

Будь-яка гастрольна діяльність проводиться з метою отримання доходу. Кожного року різного роду гастролерами із Вінниці вивозиться понад 2 млн. гривень. У більшості випадків у готівкової формі і без сплати відповідних зборів та витрат. Такими витратами згідно Закону України про концертно-гастрольну діяльність вважаються:

Ставка збору за проведення гастрольних заходів регламентовано Законом України «Про гастрольну діяльність України» і становить три відсотки об\'єкта оподаткування. Платники збору за проведення гастрольних заходів протягом десяти календарних днів після дати проведення гастрольного заходу подають до органу державної податкової служби за місцем його проведення розрахунок збору за проведення гастрольних заходів за формою, встановленою центральним податковим органом. З цією метою держава забезпечує створення нормативно-правових, інформаційних, фінансових, матеріально-технічних та інших умов, необхідних для впровадження гастрольної діяльності в Україні.

«Ретельно вивчивши всі нормативні акти щодо здійснення гастрольної діяльності в Україні можна констатувати, що на рівні місцевого самоврядування, нажаль, ми ні як не можемо вплинути на ситуацію, - каже начальник управління культури міської ради Ірина Френкель. - Ми можемо лише звернутися до управління культури та туризму ОДА щодо ретельної перевірки документів тих чи інших гастрольних колективів. Ми також просимо, перш ніж надавати Дозвіл на проведення гастролей у Вінниці, погоджувати міста проведення цих заходів з Вінницькою міською радою».

Саме тому міський голова Володимир Гройсман запропонував створити робочу групу, яка б розробила єдині правила щодо концертно-гастрольної діяльності на території міста, тобто алгоритм розміщення своєї діяльності гастролерами. «Ми повинні визначити місця де б розміщувалися колективи з концертами та які погоджувальні процедури вони повинні проходити і у які терміни», - каже мер міста. Володимир Гройсман переконаний, що це повинні бути автоматичні дії, які, в тому числі, і забезпечували б безпеку відвідувачів культурно-розважальних заходів.


Переглядів: 4302
Поширень: 0