Минулої п’ятниці у РЦСМ «Арт-Шик» зібрались молоді музичні таланти з кількох міст України – тут проходив гала-концерт IV-го Всеукраїнського дитячого джазового конкурсу, який організовано Департаментом культури Вінницької міської ради, БФ «Сприяння розвитку талантів Поділля» та КП «Центр концертних та фестивальних програм».

У Вінниці відбувся четвертий всеукраїнський дитячий джазовий конкурс

Макс Гладецький та Еліна Мбані

Вересень у Вінниці був і є джазовим! Чудові мелодії найвільнішого з музичних жанрів звучали у виконанні майбутніх зірок джазу. Вінниця не лише щороку збирає відомих джазменів, але й виховує своїх і визначає кращих з кращих. Перед членами поважного фестивального журі стояло складне завдання – обрати найталановитіших у двох номінаціях двох вікових категорій.

У Вінниці відбувся четвертий всеукраїнський дитячий джазовий конкурс

Серед членів фестивального журі справжні професіонали. Голова журі – відомий джазмен, контрабасист, що починав займатись музикою саме у нашому місті, Максим Гладецький. Також у складі журі: директор Вінницького джазового фестивалю «Vinnytsia jazzfest» Павло Третяков, співак та композитор Геннадій Білявський, директор Вінницької дитячої музичної школи №1, кандидат мистецтвознавства Тетяна Бурдейна-Публіка та заступник директора департаменту культури Ганна Ковальчук.

У Вінниці відбувся четвертий всеукраїнський дитячий джазовий конкурс

Шістнадцять виступів схвильованих фіналістів віком від 8 до 19 років – це неперевершений джазовий концерт, в якому звучали пісні та композиції на будь-який смак: від ліричних блюзових речей до енергійних та яскравих, від відомих джазових стандартів до оригінальних творів. Максим Гладецький, перед тим, як оголосити переможців, подякував кожному, і визнав, що щиро вражений високою майстерністю всіх учасників конкурсу. «Кожен з вас, хто займається джазом, вже переможець. Адже джаз – мистецтво імпровізації!» – зазначив відомий музикант та композитор.

У Вінниці відбувся четвертий всеукраїнський дитячий джазовий конкурс

Перше місце у номінації «Інструментальна музика» першої вікової категорії здобув дев’ятирічний киянин Акім Груй, який вразив всіх присутніх своїм талантом.

У Вінниці відбувся четвертий всеукраїнський дитячий джазовий конкурс

В номінації «Вокал» першої вікової категорії одразу дві переможниці: Тетяна Олексієнко та Анастасія Прус. У дорослій віковій категорії в номінації «Інструментальна музика» кращим названо молодого та вже відомого вінницького саксофоніста Ростислава Войтко. У вокальній номінації премію отримала Ксенія Царенко, яка справила неймовірне враження своїм співом на всіх членів журі.

Одностайними були судді у виборі володаря гран-прі конкурсу. Кращою з кращих стала Еліна Мбані-Амона – вже добре відома вінницька вокалістка, лауреат багатьох конкурсів, вихованка зразкової творчої майстерні естрадного мистецтва «Зоряна мрія» та студентка вокального відділу Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича. Справжня артистка, вона співала відомий стандарт «Hit The Road Jack» надзвичайно майстерно, з оригінальними інтонаціями, чим і підкорила серця всіх присутніх. Вітаємо!

А джаз у Вінниці продовжить звучати, не зважаючи на важкі часи. Вінницький джазовий фестиваль відбудеться обов’язково, нехай і пізніше ніж зазвичай. І туди обов’язково будуть запрошені всі переможці цього конкурсу, щоб насолодитись майстерністю світових зірок джазового мистецтва.


Переглядів: 4164
Поширень: 0