Творчий вечір-бенефіс «Спасибі, доле, за мої дороги» народного артиста України, художнього керівника театру Віталія Селезньова відбувся нещодавно у театрі. Привітати режисера, актора, драматурга прийшли друзі, колеги, близькі, шанувальники, мистецька еліта міста. Цього року Віталію Селезньову виповнилося 75 років, але він сповнений сил та творчих планів.

Бенефіс Віталія Селезньова

Вінницькому обласному академічному музично-драматичному театру ім. Садовського ювіляр віддав вже 53 роки життя. Починав він працювати ще під орудою Федора Верещагіна, а впродовж останніх 28 років Віталій Селезньов є головним режисером театру. Чимало вистав було поставлено за роки відданого служіння Мельпомені.

Бенефіс Віталія Селезньова

На початку урочистого вечора на сцену вийшли три театральних актриси, учениці пана Віталія, яких він вчив театральній майстерності ще у студії при палаці піонерів, коли вони були дітьми. Зараз це досвідченні актриси: Валентина Наталушко, заслужена артистка України Надія Кривцун та заслужена артистка України і режисер-постановник Таїса Славінська. Тріо співало привітальних пісень і запросило метра на сцену. Уклонившись, ювіляр оголосив початок своєрідного попурі – публіка мала змогу побачити уривки з кращих вистав за власними п’єсами Віталія Селезньова («Софія», «Незакінчена історія», «Осіння мелодія»), тими, над якими він працював як режисер («Майська ніч», «Шельменко-денщик»), і ті, в яких він грав і продовжує виходити на сцену. Серед останніх «Маруся Чурай», де Селезньов грає дяка. В цей день він вийшов на сцену разом з першою виконавицею головної ролі Таїсою Славінською. Завершився показ кращих сцен з улюблених вистав епізодом вечорниць з минулорічної прем’єри «Назар Стодоля».

Бенефіс Віталія Селезньова

Таїса Славінська та Віталій Селезньов у "Марусі Чурай"

І от уже яскраво вбрана вся трупа театру знаходиться на сцені. Під бурхливі оплески глядачів та акторів розпочалась вітальна частина. Одним з перших вітав очільник обласної Ради. А далі на сцену з квітами виходили колеги з Житомирського театру та з Вінницького академічного обласного театру ляльок. Вітали сьогоднішні студенти з училища культури і мистецтв та просто друзі. Щиро привітав друг ювіляра і тезко Віталій Іванович Газінський, керівник уславленого хору «Вінниця». Останніми вітали всі працівники театру. До речі, всі виручені кошти з цього вечора ювіляр планує пожертвувати на потреби української армії.

Бенефіс Віталія Селезньова

Назва вечору «Спасибі, доле, за мої дороги» - це цитата з вірша ювіляра. Краще за нього про власну театральну долю ніхто не скаже, тож процитую:

Спасибі, доле, за мої дороги
Нерівні, не гладенькі і круті
Спасибі за поразки й перемоги
За радощі мої і за тривоги
За все, що промайнуло у житті

Спасибі доле за хороших друзів
І дякую тобі за ворогів
Вони мене тримали у напрузі
І не дали моїй примхливій музі
Заснути серед грамот й орденів

Спасибі, доле, за цей світ широкий
За кожний подих, в щасті чи в журбі
За крик дитяти і за тихе слово
Що серце навпіл розірвать готове
За все на світі дякую тобі

Не знаю скільки я іще зробити зможу
І скільки стане сили і снаги
Я йшов життям так, ніби перехожий,
Побачив храм, немов творіння Боже,
Зайшов і залишився назавжди

Той храм мій дім тепер, моя обитель
Мій хрест важкий і божий дар
Той храм - мій кат і мій спаситель
Солодкий, радісний мучитель
Це моя доля, мій театр.

Бенефіс Віталія Селезньова

А далі – знову прем’єри. Ювіляр спочивати на лаврах не має наміру і каже «Треба весь час йти вперед, шукати нове, не повторюватись!». Власне нове чекає на вінницьку публіку вже у четвер. Це буде прем’єра музичної комедії «Медовий місяць, або «Ноев ковчег»», її написав Віталій Євдокимович разом із київським композитором Максимом Шоренковим. Режисером комедії було запрошено вінничанина Тараса Мазура, який раніше жив у Севастополі та змушений був покинути Крим в зв’язку з анексією півострова. У музичній комедії сяятимуть актори театру Ольга Буга-Костюк та Сергій Мазур. У постановці зайнятий майже весь склад трупи. А тема – «сполучення лірики та політики». Так сказав Віталій Селезньов. Про що йтиметься у новій виставі дізнаємось вже 16 жовтня.



Переглядів: 4496
Поширень: 0