11 січня в експо-центрі Вінницької торгово-промислової палати відбувся фестиваль «Поділля-Крим». Даний проект розрахований на двостороннє ознайомлення з культурою кримських татар і жителів подільського краю у зв\'язку з переселенням кримчан у регіон після анексії півострова.

Завітали на перший такого роду захід представники обласної та міської влади, керівник відділу забезпечення діяльності Уповноваженого Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва – Арсен Жумаділов.

На фестивалі були представлені роботи відомого кримськотатарського художника-кераміста Рустема Скибіна. У березні минулого року художник змушений був переїхати до Києва, де організував кримськотатарський культурний центр «Тамгьа».

«Ми представили майже весь свій прикладний арсенал. Це і килими, і вишивка, і кераміка. Крім того, свої роботи привезла етнограф-костюмології Ульвіє Аблаєва, яка зараз живе у Львові. Кримські переселенці із Західної України влаштували майстер-клас з приготування кримськотатарських страв і традиційну кавову церемонію. Кримські татари, які після анексії переїхали до Вінниці пригощали гостей фестивалю кримськотатарськими солодощами» – зазначив Рустем Скибін.

Відкрила ж захід заслужена артистка Криму, молода співачка Ленара Османова. Крім того, на фестивалі діяла фотовиставка «Анексія Криму». Вражаюча експозиція надана організаторам заходу автором, котрий приховує своє прізвище з міркувань безпеки.

Свій виставковий стенд презентували вихованці мистецьких шкіл Вінниці. Вони назвали його "Крим очима дітей", де представили свої художні і фотороботи. Для когось це спогади про поїздки на півострів, а хтось розповів, яким бачить Крим у своїй уяві.

 У Вінниціі відбувся фестиваль «Поділля-Крим», де вперше вінничан знайомили із культурою кримських татар

Аби фестиваль був цікавим не лише дорослим, а й дітям, артисти театру “Перетворення” з Києва привезли кримськотатарську казкову виставу “Увага! Уява! Казка!”.

Фестиваль «Поділля – Крим» проводиться у рамках проекту, підтриманого DVV Internation при підтримці МЗС Німеччини, ВОГО «Знання», ВОПО «Джерело надії», ВОГО «Вінницький прес-клуб».

Для довідки:

У березні 2014 року на територію Вінницької області з Автономної республіки Крим вимушено переїхало 319 сімей кримських татар. На сьогодні на Вінниччині проживає більше тисячі кримських татар.



Переглядів: 4618
Поширень: 0