21 січня у Вінницькому обласному художньому музеї відбулося відкриття персональної виставки майстра художнього різьблення Руслана Кушніра (м. Жмеринка) «Вишивка на дереві: реальність чи фантазія».

На виставці увазі глядачів представлено більше трьох десятків робіт, створених в новій авторській техніці різьблення по дереву з розписом, де використовуються традиційні українські орнаменти та прийоми. Вона виникла за мотивами української вишивки хрестиком, якою автор захоплювався тривалий час.

В роботах прикладного значення автор використовує техніку так званого «прихованого різьблення», де орнамент проступає ненав’язливо, ледь висвітлюючись через відблиски лакованої поверхні предмета.

У художньому музеї відкрилась виставка жмеринчанина, який "вишиває" на дереві

Серед робіт, що експонуються на виставці, – портрети видатних українських поетів і письменників: Т. Шевченка, М. Коцюбинського, Лесі Українки, яскравого діяча науки М. Амосова, художника-сюрреаліста С. Далі, відомих акторів, митців, засновника компанії «Аpple» Стіва Джобса та інших.

У художньому музеї відкрилась виставка жмеринчанина, який "вишиває" на дереві

Особливе місце займає серед представлених робіт портрет героя Небесної сотні – Валерія Брезденюка, який був жмеринчанином – земляком автора. Виконаний з особливою теплотою і емоційністю, він показує замислене, благородне обличчя людини, який став одним із символів складних і трагічних подій, що відбуваються нині в Україні.

У художньому музеї відкрилась виставка жмеринчанина, який "вишиває" на дереві

Виставка доповнена чудовими прикладами української орнаментики, що прикрашає предмети побуту, які вписані в конструкцію експозиції, – декоративні різьблені дощечки, цікаві чайні столики та інше.

у художньому музеї відкрилась виставка жмеринчанина, який "вишиває" на дереві

На виставці глядачі мали чудову нагоду відчути неповторний світ мистецьких уподобань автора, багатство його щирої душі сповненої любові до рідної землі.

у художньому музеї відкрилась виставка жмеринчанина, який "вишиває" на дереві

Варто відмітити, що роботи Руслана Кушніра презентувалися на виставках у Жмеринці, Вінниці, Одесі, він приймав участь у фестивалях: «Шевченківські дні», «Повір у себе», а також в обласних масових заходах. Проте, перша персональна виставка – це достатньо смілива спроба автора продемонструвати свій мистецький доробок в форматі окремої експозиції, яка безумовно дасть поштовх для усвідомлення своїх творчих можливостей, осмислення власної творчості в контексті сучасних художніх запитів.



Переглядів: 5644
Поширень: 0