28 січня у Вінниці в Галереї «ІнтерШик» відбулась чергова зустріч у рамках Польсько-української дискусійної платформи, яка є спільним проектом Генерального консульства Республіки Польщі у Вінниці та Громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку».

Цього разу у Вінниці побував молодий, але вже знаний український письменник і перекладач з Ужгорода Андрій Любка. Він розповів про книгу польської авторки Лідії Осталовської «Акварелі», яку переклав українською.

Письменниця Лідія Осталовська, журналістка «Ґазети Виборчої», пише про тих, кому в цьому світі найважче: про національні меншини, про жінок, про субкультурну молодь та інші вразливі прошарки суспільства. Її «Акварелі» – це розповідь про один із найменш досліджених ґеноцидів періоду Другої світової війни, жертвами якого були європейські роми (цигани). Водночас це історія дивовижного життя чеської єврейки Діни Ґотлібової. Вона, 19-річна, в концтаборі «Аушвіц» за наказом «ангела смерті» доктора Менґеле малювала портрети ромів, над якими він здійснював свої жорстокі досліди. Кожен із намальованих нею невдовзі був знищений.

Андрій Любка у Вінниці презентував книгу польської авторки про трагедію нацменшин

Доля головної героїні книги справді годиться для голлівудської драми. Вона вижила в таборі смерті, а по війні вийшла заміж за відомого діснеївського мультиплікатора Арта Бебіта і зробила успішну кар’єру, після чого намагалась відсудити в музею «Аушвіц-Біркенау» власні акварелі... Тлом цього справжнього трилеру є інформація про ромів - один із найзакритіших і найзагадковіших народів Європи, про його історію, вірування, побут, страви, культуру…

Під час дискусії Андрій Любка розповів про свою участь у польській навчальній програмі «Gaude Polonia», про навчання на балканістиці Варшавського університету, про наукову зацікавленість ромами, про знайомство з книгою Лідії Осталовської та про роботу над її перекладом.

Присутні на зустрічі вінничани ставили гостеві питання не лише про книгу польської авторки, а й про його власну творчість. Адже ті, хто цікавиться сучасною українською літературою, знають, що Андрій Любка – автор книжки оповідань «Кілер», трьох збірок віршів та книжки есеїв «Спати з жінками», лауреат літературних премій «Дебют» та «Київські лаври».

Польсько-українська дискусійна платформа – це спільний проект Генерального консульства Республіки Польщі у Вінниці та Громадської організації «Подільська агенція регіонального розвитку», метою якого є обмін думками в культурній, політичній та економічній сфері для формування спільного бачення розбудови майбутнього України. Ініціаторами та основними доповідачами є випускники польських стипендіальних програм. 



Переглядів: 3791
Поширень: 0