У регіональному центрі сучасного мистецтва «Арт-Шик» нещодавно відкрилась велика персональна виставка вінницької майстрині художнього текстилю Ірини Шостак-Орлової. Пані Ірину, що відома також як керівниця дитячої творчої студії «Арт-майстерня «Скриня»», прийшли привітати колеги-художники, мистецтвознавці та вдячні учні.

Експозиція виставки складається з робіт Шостак-Орлової останніх кількох років, але найбільш вражаючою є спеціально підготована до виставки неймовірна інсталяція «На часі». Вона займає центральну стіну виставкового залу, приковує погляд, дивує цілою філософією виказаною мовою ниток, полотен, п’ялець та котушок. «Це та мова, якою я володію» – зізнається мисткиня. І додає: «Якщо порівнювати з відомими полотнами, то у мене в душі зараз «Герніка» Пікасо, таке зараз все наше життя, життя нашої держави. Але у моїй роботі, все ж закладено надію, світле сподівання миру».

Ірина Шостак-Орлова передає емоції мовою ниток та п’ялець

Ірина Шостак-Орлова передає емоції мовою ниток та п’ялецьІрина Шостак-Орлова передає емоції мовою ниток та п’ялець

За допомогою символів та знаків майстриня відображає страшну реалію нашої держави, у якій іде війна, де страждають люди, де хроніки новин сповненні смертями і доводять до божевілля. Ось щасливий дитячий малюнок мирного неба над хатинкою. Його перекреслює чорна фарба. Ось традиційна вишивка, де червоний надто нагадує кров, поверх якої розміщено вирізані з газет слова «страждання», «жахлива війна», «повістка», «життя за Україну». «План Путіна» і кривавими стібками «закреслена» Україна. У п’яльцях, мов у лінзах збільшуваного скла, виділено болючі символи, на сірому полотні сучасної реальності.

Зараз жоден художник не може бути осторонь того, що відбувається, вважає пані Ірина: «Україна для мене – моє життя, я народилась 24 серпня». Мисткиня говорить: «Якщо ми зараз не будемо створювати нових мистецьких творів, знову і знову підкреслюючи унікальність української культури, змальовуючи свій патріотизм, демонструючи кращі якості з невичерпної скарбниці нашого мистецтва, тоді нас точно переможуть. Зараз емоції, які переповнюють мене як художника, рвуться назовні. Я вважаю, що художники, як ніхто, можуть закарбувати у своїх творах той неспокійний час в який ми живемо. Художники повинні відчувати пульс часу за заявляти про свою позицію світові».

Ірина Шостак-Орлова передає емоції мовою ниток та п’ялець

Центральне місце у тематичній інсталяції займає робота «Краплі роси». Тут у п’яльцях-рамках чисті краплі роси під мікроскопом, весь світ відображується у цих краплях. Робота несе світло і мир, нагадує про красу навколишнього світу. «Все є від любові і не любові. Якби люди справді любили один одного, вони б не брали до рук зброю» - говорить пані Ірина.

Ірина Шостак-Орлова передає емоції мовою ниток та п’ялецьІрина Шостак-Орлова передає емоції мовою ниток та п’ялець

Решта робіт виставки яскраво демонструють обдарованість художниці, багатогранність її таланту. Творчість Ірини Шостак-Орлової ілюструє як на підґрунті традиційних видів українського декоративно-прикладного мистецтва проростає мистецтво індивідуальне, авторське, експериментальне та сучасне. Художниця постійно перебуває у пошуку власного бачення виразності, намагаючись ниткою прокласти шлях від серця до полотна, відтворюючи ритм і філософію свого творчого життя.

Ірина Шостак-Орлова передає емоції мовою ниток та п’ялець

Приділіть увагу цим полотнам, де на текстилі нитками викладено відбиток цілого світу. Виставка триватиме до 24 березня.



Переглядів: 5895
Поширень: 0