В Центральному пару культури та відпочинку керівництво області та міста, вінничани та гості Подільської столиці відвідали виставку «Традиційна подільська вишивка», яка складалась з більше як 3000 творчих робіт із 1466 сіл 27 районів області. Гарні світлини представили всі райони нашої області.

В парку працювала творча майстерня вишивальниць та майстер класи дитячих студій вишивки; вулиця дарів та козацька левада. Можна було побачити подільський традиційний костюм та тернову хустку – оберіг , співоче поле з виступами провідних фольклорних колективів та народних музик області.

Особливим дресс-кодом та вхідним квитком на урочистості стала українська вишиванка, як один їз національних символів українського народу та свята Незалежності.

Презентація вишитого 45 майстринями 8 метрового Подільського рушника, оздобленого сакральними знаками та символами рідного краю відбулася під час святкового концерту творчих колективів області.

Для довідки:
Подільський рушник довжиною8м та шириною 80см розроблений вінницькою вишивальницею-заслуженим майстром України Галиною Данилюк. Найкращі вишивальниці з кожного району області по черзі мережили рушник протягом лютого-серпня 2009р. Низ рушника починається з трипільських знаків. Синя стрічка – то річка Буг. Далі ідуть символи, які свідчать про рух життя на землі і в космосі.
Орнамент говорить про душі померлих, духовність наших подолян. Чотири стихії, чотири сторони світу, чотири періоди доби, сонце, місяць, зорі. Порожній квадрат свідчить про голод, тому майстриня заповнила його землею, з якої ростуть колоски. А буде хліб – буде життя. Головний орнамент у формі яйця символізує життя. У цьому суцвітті з 27 районів і Вінниці все – і шана предків, і любов, і доля на майбуття.
Дерево життя області тримають вісім берегинь. Зверху – велике сонце… Символами в рушник Галина Данилюк заклала потужну і позитивну енергію.


Переглядів: 3622
Поширень: 0