Вже вп’яте у Вінниці Регіональний центр сучасного мистецтва «Арт-Шик» перетворюється на кілька днів на острівець експериментального сучасного мистецтва завдяки мистецькому проекту «Ре:Візія». Цьогоріч захід тематично окреслений допоміжною назвою «До і після».

Вчора відбулося відкриття проекту, який триватиме до 23 квітня і включатиме майстер-класи з переробки продуктів війни на мистецькі витвори, лекцію з історії медіа-арту, цікаву музику від молодих та професійних музикантів міста та благодійний аукціон, який збере гроші для вінничан задіяних в АТО.

Візія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтва

«Ре:Візія. До і після» відкрилась масштабною та вражаючою презентацією у Вінниці медіа-проекту «Колайдер_100», авторства провідного фахівця Інституту проблем сучасного мистецтва України Оксани Чепелик. Перед візуальною частиною дійства залу сповнили звуки сучасних українських композиторів у виконанні інструментального ансамблю Вінницької дитячої школи мистецтв «Вишенька».

Візія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтваВізія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтва

Організатори проекту, в особі виконуючої обов’язки директора департаменту культури Вінницької міської ради Ганни Ковальчук, голови правління ГО «Лабораторія актуальної творчості» Олександра Нікітюка та мистецтвознавця Валентини Лосовської акцентували на спільному бажанні миру та спробі врятувати світ за допомогою мистецтва.

Перед початком відео-інсталяції «Колайдер_100» слово отримала авторка, знана українська художниця Оксана Чепелик. Вона розповіла як у неї виникла ідея попрацювати з урбаністичним простором, в якому відбувались знакові для людства події, що мали неабиякий вплив на розвиток історії. Цей довготривалий проект розпочався в США. В Далласі в 2011 році Оксана Чепелик побувала у музеї вбивства президента Кеннеді та побачила серію відео про ту подію, зняте з різних точок. Так народилась ідея відео-проекту про важливі події, що змінили світ.

Візія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтва

За експериментальних умов, колайдери досліджують квантові частки під час зіткнень одна з одною, аби виробляти дивну речовину, антиречовину. За планетних умов ми досліджуємо людські частки під час зіткнень, які виробляють дискурсивну, політичну, етичну речовину, речовину великої ваги та не завжди послідовну. Колайдер, який досліджує зіткнення елементарних часток і ті енергії, які видобуваються при цьому, здатен винайти частку, що може мандрувати у минуле в просторі і часі. А мистецький «Колайдер» працює з такими поняттями як часо-простір, наука, урбанізм та історія, і досліджує енергію, що відбувається при зіткненні людей.

Візія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтваВізія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтва

Візія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтва

Художниця досліджувала канонічні місця у США (вбивство у Далласі, Лосанджелеський бунт), Росії (штурм Білого дому), Боснії (Сараєвське вбивство, Боснійська війна) та Україні (Помаранчевий Майдан). Майдан Оксана знімала у 2012 році. Спокійний, порожній. А коли почались заворушення вона приходила на ті самі точки і знімала як площа сповнюється людьми, тою енергією Революції Гідності. «Я знімала площі фрагментарно, і з зображень вибудовувала панорами, щоб на ці фрагменти при прискоренні можна було накладати архівну хроніку. Таким чином виходили аудіо-візуальні стрибки в часі», – пояснювала мисткиня.

Сторіччя Сараєвського вбивства (1914) і той факт, що світ знаходиться зараз за крок до початку третьої світової війни надихнули художницю поєднати ці дві події в одному проекті «Колайдер_100». Проект складається з двох відео-інсталяцій з фокусом на Сараєво та Києвіє «Розуміння цивілізаційних розломів в яких ми перебуваємо зараз візуалізувалося в цьому медіа-проекті. Проект «Колайдер», працюючи з подіями, які сформували наш сьогоднішній світ, піднімає питання: чи люди є елементарними частками в системі прискорювачів глобальних сил, або ж енергія взаємодії здатна породити нові значення, нові форми мислення і нові шляхи існування в світі», – з цими слова Оксана Чепелик запросила вінничан до перегляду.

Візія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтваВізія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтва

Візія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтва

За відео-частиною проекту глядачі слідкували затамувавши подих: звучить тривожна музика, зображення розпадається на частки, складається у незбагненну мозаїку, мальовничі фрактали. Раптом все переривається звуками з Майдану, око глядача зосереджується на ключових подіях, на драматичних розстрілах людей. І знову все прискорюється, ділиться на фрагменти, перетворюється на хаотичну динамічну систему зображень та звуків.

«Цей проект – рефлексія на тему де ми зараз перебуваємо в часі. Завдяки тому, що відбувається в Україні потрібно зрозуміти те, що відбувається в світі: розкол на «там війна, а тут мирне життя» і є розлом цивілізаційний, який ми повинні здолати своєю небайдужістю», – говорить на завершення авторка «Колайдеру».

Візія актуальних подій крізь призму сучасного мистецтва

Так завершилось відкриття мистецького проекту «Ре:Візія. До і після». Вже сьогодні о 18.00 у «Арт-Шик» можна буде послухати лекцію на тему медіа-арту. А від завтра розпочнуться майстер-класи з перетворення гільз війни на арт-продукт. Наступна цікавинка проекту – концерт «Saxrevolution»: 15 квітня Вінницький квартет саксофоністів гратиме сучасну саксофонну музику.



Переглядів: 3505
Поширень: 0