22-24 травня у Вінниці відбудеться перший Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo», присвячений постаті видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського (1864, Вінниця-1913) та 150-й річниці від дня його народження.

За місяць до старту цього значного літературного проекту у нашому місті презентовано дві унікальні туристичні новинки: екскурсійний маршрут «Вінниця Коцюбинського» від «Екскурс-бюро Федоришена» та ексклюзивне «Меню Коцюбинського» від ресторану «PR1ME». Крім культурної і просвітницької місії фестиваль має на меті показати нові туристичні цікавинки міста, прагнучи залучити не лише тих, кого цікавить літературна складова, але також найширше коло шанувальників минувшини та гурманів.

Частина перша. По місту, за Михайлом Михайловичем

Туристичний маршрут «Вінниця Коцюбинського», який надалі проводитиме «Екскурс-бюро Федоришена», це прогулянка по місту, яким воно було за часів життя письменника. Подорож побудована за щоденним маршрутом Михайла Михайловича: зранку о 8.30 він вирушав з батьківського дому та йшов спочатку в дім Немана на Володарського, потім на П’ятничани до садиби Ґрохольських, де у 1886-1887 роках вчителював.

Починається тур біля музею-садиби Коцюбинського, яка є своєрідною оазою минувшини посеред міста. Від хати, де народився Михайло Михайлович, рушаємо містом до пам’ятної таблички на початку проспекту Коцюбинського (тут розкажуть чи можна вважати письменника революціонером-демократом, як зазначено на табличці), далі до мосту (тут повідають про неіснуючий вже «камінь Коцюбинського» на Сабарові). Наступна зупинка – Спасо-Преображенський собор. Тут Коцюбинський вінчався зі своєю дружиною Вірою Дейч, до того ж слухачам розкажуть про інші любовні захоплення письменника.

Починається тур біля музею-садиби Коцюбинського

Гуляємо та смакуємо разом з Михайлом Коцюбинським

Після того рушаємо відшукувати на сучасній вулиці Володарського будинок першого критика, колеги та роботодавця Неймана. На Майдані Незалежності, у серці міста, прямо на місці де колись стояв пам’ятник Леніну, учасникам екскурсії розкажуть історію про те, як Коцюбинський з Горьким та Леніним грав у карти на Капрі, і, як після цього недовгого знайомства, радянська влада вивела письменника у прихильники марксизму-ленінізму. Рушаємо далі до старої міської думи, сучасного окружного суду. Коцюбинський недовгий час був депутатом і сприяв появі першої міської бібліотеки. Далі ідемо до Торгово-економічного університету де колись Коцюбинський складав іспит на звання народного вчителя.

історик Олександр Федоришен та літературознавець Олександр Вешелені

Презентацію екскурсії проводять справжні фахівці – історик Олександр Федоришен та літературознавець Олександр Вешелені. Вони органічно доповнюють одне одного, в доступній формі доносячи слухачам масу цікавинок, дат та подій, історичних здогадок, міфів та фактів.

П’ятничанський маєток

Завершення маршруту – П’ятничанський маєток. Спеціально запрошеним гостем презентаційної екскурсії став нащадок Тадеуша Ґрохольського - Генрик Ґрохольський. Він показував раритетні фото зовнішнього та внутрішнього убранства маєтку, який зараз знаходиться у доволі занедбаному стані, розповідав про власні пошуки свого коріння.

нащадок Тадеуша Ґрохольського - Генрик Ґрохольський

Частина друга. Гастрономічні втіхи для гурманів, не лише літературних

Справжньою родзинкою фестивалю «Intermezzo» стане «Меню Коцюбинського» - спільний проект Міжнародного благодійного фонду «Без кордонів», спільноти «Подільська смакота» та ресторану-клубу «PR1ME», який знаходиться поруч із музеєм-садибою Коцюбинського.

Відтепер всі бажаючі можуть скуштувати страви, розроблені за фрагментами художніх текстів та листів письменника. Описи їжі у Коцюбинського смаковиті та деталізовані. В меню подано апетитні уривки та представлено страви традиційної подільської кухні, а також наїдки та напої бессарабської, кримської, гуцульської та італійської кухонь.

Меню Коцюбинського

До кожного регіону підібрано 3-4 страви з напоями. Зокрема, галушки подільські зі сметаною, баранина з печеним перцем, італійські салат та паста, кулеша гуцульська, зарванецький борщ, бессарабська мамалига з квасолевою юшкою. З напоїв – фірмова горілка-«Шеметівка» з хріном та на травах, вино кримське, бессарабське, італійський вермут. «Меню Коцюбинського» привертає увагу до тонкої естетики письменника у змалюванні різноманітних страв та напоїв, що відображають колорит національних культур. Смакувати слід довго, уявляючи за сусіднім столиком красномовного письменника.

Гастрономічні втіхи для гурманів, не лише літературних

Лишається лише дочекатись старту першого Міжнародного фестивалю «Intermezzo», в рамках якого організатори (ГО «Інститут культурного менеджменту», Вінницька міська рада та Вінницький літературно-меморіальний музей М.М. Коцюбинського під патронатом в. о. Вінницького міського голови Сергія Моргунова) запланували так багато корисного та цікавого.



Переглядів: 5299
Поширень: 0