7 травня у фойє обласної державної адміністрації розпочала свою роботу виставка, приурочена 70-й річниці перемоги над нацизмом та 70-літтю завершення Другої світової війни.

Представлені на експозиції стенди висвітлюють перебіг воєнного лихоліття крізь призму трагічних та героїчних подій на Вінниччині: перші дні війни, оборонні бої та окупація області, підпільний і партизанський рух, визволення Вінницького краю, України та Європи від нацистів.

Вінничан запрошують відвідати виставку "Друга світова війна: вінницький вимір"

«В історії кожного народу є сторінки, які назавжди викарбовуються у пам’яті поколінь. До таких сторінок нашої історії належать події, які ми відзначаємо у ці травневі дні, - свято великої Перемоги, перемоги над нацизмом, - зазначив у вітальному слові голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій. – Три покоління українців росли без війни, яка уявлялася нам чимось далеким. Останні ж півтора року перевернули наше уявлення про мир, про військових, про тих людей, які захищають сьогодні Україну».

Вінничан запрошують відвідати виставку "Друга світова війна: вінницький вимір"

Керівник Вінниччини зауважив, що за історичними довідками під час Другої світової війни загинули мільйони українських військових та мирних жителів. «Це мільйони доль, це ненароджені діти, ненароджений можливий потенціал українського народу», - підкреслив Валерій Коровій.

Вінничан запрошують відвідати виставку "Друга світова війна: вінницький вимір"

Подякувавши організаторам виставки, яка повертає відвідувачів до буремних часів війни, голова облдержадміністрації висловив переконання, що в ці дні необхідно особливу увагу приділити і ветеранам, і сім’ям військових, які загинули під час проведення АТО, і родинам тих воїнів, які сьогодні на Сході держави виконують свій обов’язок по захисту Батьківщини. Відтак побажав усім присутнім мирного неба, віри у власну країну та спроможність кожного рухатися вперед.

Вінничан запрошують відвідати виставку "Друга світова війна: вінницький вимір"

За словами директора Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерини Висоцької, у запропонованій вінничанам експозиції представлені комплекси матеріалів (а це однострої, особисті речі та фото) визволителів Вінниччини, нагороди воєнного періоду та ювілейні медалі, холодна і стрілецька зброя Японії, Німеччини, Польщі та СРСР. «Через призму музейних цінностей ми осмислюємо ті події, намагаємось дослідити всі сторінки історії Другої світової: правдиво, чесно, на достовірних джерелах», - зауважила Катерина Висоцька.



Переглядів: 3837
Поширень: 0