Нещодавно у Малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрито виставку зброї «Музейний арсенал», приурочену до 70-річчя Великої Перемоги і Міжнародного дня музеїв. Виставка триватиме до 19 травня.

Зброя з’являється фактично з появою самої людини. Будь-яку палицю або камінь, який первісна людина використовувала для полювання, оборони від тварин чи собі подібних, можна вважати зброєю. З часом виникає велика кількість різноманітних видів зброї, окремі її зразки стають ознакою статусу та чудовими творами мистецтва, інші – знаряддями масових убивств під час військових конфліктів.

Вінничан запрошують на виставку зброї «Музейний арсенал» у краєзнавчий музей

На виставці представлена зброя від доби пізнього палеоліту (40-10 тис. р тому) до сучасності. Особливість побудови виставки дозволяє простежити зміни окремих видів озброєння у їх історичному розвитку. Найдавнішим із представлених зразків зброї є ручне рубило доби пізнього палеоліту, яке в першу чергу було багатофункціональним знаряддям праці.

Вінничан запрошують на виставку зброї «Музейний арсенал» у краєзнавчий музейВінничан запрошують на виставку зброї «Музейний арсенал» у краєзнавчий музей

Прямими нащадками рубила можна вважати сокири, які завдяки своїй універсальності, були популярним видом зброї протягом тисячоліть. На виставці представлено зразки від крем’яних сокир часів неоліту (VII-V тис. до н. е.) до чудових парадних металевих сокир доби пізнього середньовіччя та нового часу. В кам’яну добу з’являється вид зброї, що дозволяє уражати ціль на досить великій відстані – лук та стріли. В експозиції представлено крем’яні вістря стріл часів неоліту і трипілля (IV-III тис. до н. е.), бронзові наконечники, що належали скіфам – відомим з історії вправним лучникам, залізні вістря стріл різних типів часів Давньої Русі. На особливу увагу заслуговує композитний лук XVII-XVIII ст. і стріли цього ж періоду. Списи і дротики також належать до найдавніших видів зброї. Вони виникають ще за кам’яної доби. У новітній час списи вийшли із бойового застосування, проте їх своєрідним нащадком можна вважати багнет на вогнепальній зброї, який активно використовувався в ХХ ст.

Вінничан запрошують на виставку зброї «Музейний арсенал» у краєзнавчий музейВінничан запрошують на виставку зброї «Музейний арсенал» у краєзнавчий музей

Виставка презентує різні види озброєння – від найдавніших і до сучасних засобів ураження броньованої техніки. Власне, від каменюки до базуки. Представлено як зброю військового призначення, так і цивільного – мисливську і засоби самооборони. Особливу увагу привертає англійський палаш початку ХІХ ст. офіцерів Лейб-гвардії кінного полку у відмінному стані (з гравіюванням «Hamburger & Co»). Палаш є різновидом довгоклинкової холодної зброї колючо-ріжучої та рублячої дії. Ця зброя використовувалась у славнозвісній битві при Ватерлоо і є яскравим втіленням тогочасної епохи. У дизайні та функціональному призначенні палаша відчутний вплив німецьких тенденцій у виготовленні такого виду зброї. Безперечно, предмет становить світову історико-культурну цінність.

Вінничан запрошують на виставку зброї «Музейний арсенал» у краєзнавчий музейВінничан запрошують на виставку зброї «Музейний арсенал» у краєзнавчий музей

Екзотичного шарму експозиції додає японська зброя: 2 морські мечі кай-гунто 1937/1938 р., оформлені в традиційному японському стилі; старовинний клинок ХVІ ст., який міг належати нащадку самурайського роду. Інтерес відвідувачів викличе шпага офіцера Російської імперії зразка 1798 р. драгунська шашка зразка 1881 р., шпага гвардійців короля Прусії зразка 1886 р., китайські мечі «дао» тощо. Мисливців заінтригує рушниця ХІХ ст. для промислового полювання на качок довжиною понад 2 метри. Експоновані предмети належать до колекції Вінницького обласного краєзнавчого музею та музею О. В. Суворова с. Тиманівка Тульчинського району.



Переглядів: 3882
Поширень: 0