Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» планується як щорічний і відбуватиметься у м. Вінниця протягом трьох днів у травні.  Оповідання Михайла Коцюбинського становлять справжню скарбницю світової літератури, інтегруючи українську культуру в контекст європейського модернізму. «Intermezzo» – один із найвідоміших творів автора, що втілює найкращі риси активного митця, котрий прагне змінювати світ і себе у ньому.

До фестивалю український кінорежисер Дмитро Сухолиткий - Собчук та оператор Андрій Лисецький, створили серію концептуальних промо-роликів. Над звуковим оформленням працювала Катерина Герасимчук. В основі сюжету роликів – три образи, взяті з імпресіоністичного оповідання Михайла Коцюбинського «Intermezzo».  Три білих вівчарки Євгена Чикаленка – Трепов, Оверко і Пава – у творі розкривають панораму суспільства: владу, народ і «вершки». Цитата, що слугувала поштовхом до відеоряду:

«Трепов! Оверко! Пава! Чотири пальці у рот і дикий степовий свист. Біжать. Як троє білих ведмедів. Може, вони мене роздеруть, а може, приймуть запросини в поле. Хо-хо! Той Оверко не може без штук. Стрибає, наче дурне теля, і скоса наводить червоне око. Трепов гордо несе свою вовну і ставить ноги, наче білі колони. Його підрізані вуха стрижуть. Пава ступає поважно, меланхолійно хитає задом і одстає. Я йду за ними, і мені видно легке гойдання всіх трьох крислатих хребтів, м\'яких, вовнистих й звіряче сильних».

Ідея фестивалю так само випливає саме з цього оповідання: у важкі часи людина втомлюється від власних і чужих проблем, потребує зміни середовища, щоб загострити внутрішній зір та відчути власну сутність. Водночас вона стикається з реаліями життя, бачить суспільство збоку і зсередини, і після короткого інтермецо ще більше звернена до вирішення нагальних завдань – у побуті, в економіці, мистецтві.

Відеоряд знімався у Варшаві за підтримки Школи Анджея Вайди. Режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук та оператор Андрій Лисецький перебувають зараз у Польщі як стипендіати програми Міністра культури та національної спадщини Польщі Gaude Polonia.



Переглядів: 7264
Поширень: 0