14 травня, в прес-центрі Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації відбулася прес-конференція щодо проведення на Вінниччині дев’ятого Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Подільська лялька» – 2015.

Участь у прес-конференції взяли заступник начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Галина Куделя, заслужений працівник культури України, лауреат Премії Національної спілки театральних діячів України «Наш родовід», директор Вінницького академічного обласного театру ляльок – директор Фестивалю Михайло Байдюк та заслужений діяч мистецтв України, головний режисер Вінницького академічного обласного театру ляльок – головний режисер Фестивалю Олександр Свіньїн.

У Вінниці відбудеться дев’ятий Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька» – 2015

З 18 по 23 травня 2015 року у м. Вінниці відбудеться дев’ятий Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька» – 2015, що започаткований у 1999 році.

Засновниками Фестивалю є Міністерство культури України, Національна спілка театральних діячів України, Вінницька обласна державна адміністрація, Вінницька обласна Рада, Вінницька міська рада, управління культури і туризму Вінницької обласної державної адміністрації, Вінницький академічний обласний театр ляльок.

За словами заступника начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Галини Куделі, Україну представлятимуть 8 лялькових театрів, серед яких:

  • 5 державних театрів:
    • Вінницький академічний обласний театр ляльок,
    • Запорізький обласний театр ляльок,
    • Кіровоградський академічний обласний театр ляльок,
    • Черкаський академічний обласний театр ляльок,
    • Рівненський академічний обласний театр ляльок
  • та 3 професійних приватних театрів
    • ІСТАРТ /м. Миколаїв/,
    • Київський приватний театр ляльок «Равлик»,
    • Театр «Парашут» /м. Київ.

Від зарубіжних колективів очікується прибуття:

  • «Dachteater» Кордули Носсек /Австрія/,
  • Мангистауського обласного театру ляльок (Казахстан),
  • Паневежиського театру ляльок на колесах (Литва),
  • Муніципального театру ляльок «Ґуґуце» (м. Кишинів, Молдова),
  • Sharlot Teatr ( м. Маракайбо, Венесуела),
  • Театр «Лучеаферул» (М.Ясси, Румунія),
  • The Galilee Multicultural Theater (м. Галілея, Ізраїль).

«Особливістю нинішнього Фестивалю є те, що змінено його формат. З урахуванням побажань і пропозицій наших колег цього року у конкурсній програмі братимуть участь не лише лялькові театри, а також драматичні театри, театри юного глядача, які представлятимуть вистави для дітей», - підкреслила Галина Куделя.

Цього року вперше учасниками конкурсу є Вінницький обласний український академічний музично-драматичний театр ім. М.К.Садовського, Коломийський академічний обласний український драматичний театр ім. І.Озаркевича, Державний професійний театр юного глядача ім. Н. Думбадзе (м. Тбілісі, Грузія).

У Вінниці відбудеться дев’ятий Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька» – 2015

Так, колектив Вінницького академічного обласного театру представлятиме 2 вистави: притчу «Тринадцята зірка» за п’єсою Віктора Ольшанського (режисер – Л.Земелько, художник– Т.Шабанова) та оповідання про війну «Суворий іспит» О.Гончарука (режисер – засл. діяч мистецтв України О. Свіньїн, художник –Н.Павлова), що створена у 2014 році з нагоди 70-річчя визволення Вінниччини та України від німецько-фашистських загарбників та присвячена дітям війни.

«Варто зазначити, що даний фестиваль передбачає вручення гран-прі для головного переможця, перше, друге та третє місця та 12 номінацій», - відмітила Галина Куделя.

"За час свого існування даний Фестиваль набув певних особливостей та традицій у проведенні. Цьогоріч, на участь у театральному дійстві було отримано напрочуд багато заявок. Так, 33 колективи з різних країн виявили бажання взяти участь у Фестивалі. Проте це єдиний фестиваль в Україні, що проводиться на конкурсній системі», - відмітив директор Фестивалю Михайло Байдюк.

Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька» Міністерство культури України визнало кращим фестивалем України.

Організатори дев’ятого Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Подільська лялька» – 2015 запрошували вінничани та гостей з інших областей відвідати дане дійство та насолодитися незабутньою атмосферою. Окрім того, в рамках фестивалю проводитимуться майстер-класи, творчі зустрічі, благодійні акції, екскурсії по місту, перегляд програми музичного фонтану.



Переглядів: 4494
Поширень: 0