19 та 20 вересня у Вінниці знову пануватиме джаз.

Впродовж двох днів на шанувальників вільної імпровізаційної музики чекає дев’ять концертів, кожен з яких особливий, феєричний, запальний та неповторний. Для вінницьких шанувальників джазу організатори підготували справжній калейдоскоп яскравих музичних вражень!

А розпочинатиметься кожний концертний день о 15.00 з традиційного проекту «Джаз де Парі» на площі Театральній. Для вінничан співатимуть переможці п’ятого всеукраїнського конкурсу молодих джазових виконавців «JUNIOR JAZZ», фінал якого відбудеться напередодні фестивалю. Молоді джазові зірочки, просто неба додадуть драйву та шаленої енергетики у вуличне життя нашого міста, закликаючи до фестивального розмаїття, прийматиме яке зала ВОДТРК «ВІНТЕРА».

На XІХ-й міжнародний фестиваль «VINNYTSIA JAZZFEST 2015» запрошено ціле сузір’я відомих джазових виконавців, проте честь починати та завершувати свято музики надана українським зіркам! Першою о 16 годині 19 вересня на фестивальну сцену підніметься солодкоголоса співачка, талановита композиторка, «золотий» голос нашого краю та просто чарівна жінка Оксана Славна. Акомпануватимуть їй добре відомі вінницькі музиканти – колектив солістів Вінницької обласної філармонії «Експромт». Разом вони грають не дуже довго, проте кожен – винятково талановитий музикант. Склад квартету: Юрій Кондрицький (клавішні), Олег Прокопчук (гітара), Дмитро Марчук (ударні), Юрій Гузєєв (бас-гітара, контрабас). Сюрпризом для вінницької публіки стане поява на сцені ще одного місцевого таланту. Вінницькі музиканти готують для фестивальної публіки нову блискучу концертну програму, в якій презентуватимуть поєднання класичних джазових композицій та авторської музики. Таланти нашого краю теж неабияк імпровізують, прийдіть та пересвідчіться самі!

Перший фестивальний день: джазові оригінали з Північної та Західної Європи 19 та 20 вересня у Вінниці знову пануватиме джаз

У другому відділенні першого концерту на сцену піднімуться… вікінги з саксофонами. Четверо нордичних хлопців із Швеції: колектив Nordic Saxophone Quartet. Квартет виник у 2002 році і одразу поставив перед собою амбітну мету пропагувати та популяризувати сучасну скандинавську музику у світі. З тих пір чимало творів було написано композиторами різноманітних скандинавських країн спеціально на замовлення цього саксофонного гурту. Дивовижних шведів цінують за ніжну та чутливу музикальність не лише у країнах Європи, їх популярність принесла їм гастролі у Південній Африці, Південній Америці, США, Прибалтиці, Туреччині та Україні. Час пересвідчитись у їх техніці та зіграності й вінничанам.

Перший фестивальний день: джазові оригінали з Північної та Західної Європи 19 та 20 вересня у Вінниці знову пануватиме джаз

Другий концерт, який розпочнеться о 18.30  – прибалтійський. У відвідувачів XІХ-го міжнародного фестивалю «VINNYTSIA JAZZFEST 2015» буде можливість почути гарячий джаз-рок з Естонії та вишуканий литовський джазовий коктейль. Sooäär-Vaigla-Ruben – це не фантастичне заклинання, а прізвища учасників естонського колективу. Тріо грає разом з 1990-х років та встигло випустити три альбоми, включно з альбомом джазових аранжувань хорових пісень естонської композиторки та власні варіації знаменитих хітів 1980-х. Музика цього тріо складається з елементів джазу, року та популярної музики і грають у ньому найвизначніші музиканти Естонії. Оригінальна литовська команда Dainius Pulauskas Group вжу вдруге у Вінниці на джазовому фестивалі і з задоволенням їдуть знову погостювати до нас та пригостити всіх власним джазовим фьюженом. Клавішник, композитор та лідер цього гурту, Дайнюс Палаускас, є одним з найвідоміших литовських джазових виконавців. Dainius Pulauskas Group було створено у 1996 році і гурт миттєво став відомий у світі в якості посла литовського джазу. Їх успіх полягає у високій індивідуальній майстерності кожного з членів колективу та своєрідній і яскравій суміші імпульсів сучасного джазу. Сповнена то північної стриманості, то кипучої енергії та бадьорості, музика цього колективу насичена барвистим поєднанням акустичних та електронних інструментів. Можна з впевненістю сказати, що знайомство з прибалтійським джазом байдужих не залишить.

Перший фестивальний день: джазові оригінали з Північної та Західної Європи 19 та 20 вересня у Вінниці знову пануватиме джаз

Останній концерт першого фестивального дня також складатиметься з двох відділень і розпочнеться о 21.00. Тут ми почуємо задумливу імпровізацію на теми музики різних народів від дуету австрійців та божевільно запальних німців, під чий оригінальний джаз-фанк важко буде всидіти на місці. Acoustic Travellers Duo (Австрія) – це дует з інноваційним підходом до композиції, який складається з віртуоза Вольфганга Самбса, який грає на акустичній та елекрогітарі, віолончелі та інших інструментах, а також перкусіоніста. Самбс майстерно переплітає звуки та ритми з різних музичних культур, черпаючи натхнення у традиційній африканській та індійській музиці та у фламенко. Поєднуючи ці складові із світом джазової імпровізації він створює новий, транскордонний стиль гітарної гри та композиції – складний, цікавий, віртуозний. Обрамлені ритмом барабанщика, народжуються легкі та сяючі мелодії, що сподобаються всім. А на останок першого дня – дискотека! Берлінський джаз-фанковий квартет «Mo'Blow» приголомшить слухачів своїм імпульсивним звучанням. Феєрверк фанку, запальні хіти, успішне поєднання джазової класики сімдесятих років минулого століття та соковитих звуків сучасності. Є багато дивовижних деталей, що визначають характер звучання «Mo’Blow», наприклад, діджеріду, або майстерне вистукування ритму на всіх інструментах. Поривчасті звуки саксофону засновника гурту Фелікса Фалька поєднуються з пластичним ударним соло на клавішах, до них вдирається запальний густий бас та чіткий барабанний ритм, і все це народжує пульсуючу невгамовну музику від «Mo’Blow». Враження від такої вибухової суміші джазу та фанку залишаться у вас надовго!



Переглядів: 2556
Поширень: 0