У виставковій залі Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського відкрили виставку черкащанки Ірини Шевчук. Її добірка картин з соломи, виконаних у авторській техніці, називається «Моя гордість - Україна» і присвячена Дню українського козацтва. Триватиме виставка до 25 жовтня.

Дивовижні картини з соломки пані Ірини дуже теплі та надзвичайно патріотичні. Її техніка: інкрустація (аплікація) соломкою з застосуванням різьблення по соломці. Майстриня використовує в основному житню солому лише природніх кольорів та відтінків, ніколи не підфарбовуючи її. Картини свої майстриня виготовляє на фанері, обробленою морилкою. Потім картина вкривається лаком. Рами з дуба, вкритого шаром лляного масла. На кожну з картин пані Ірина витрачає від трьох тижнів до трьох місяців роботи.

Вінничан запрошують відвідати виставку картин із... соломи

А розпочалося захоплення соломкою у часи навчання в Монастирищенській школі-інтернаті. Там дівчина освоїла техніку аплікації з соломи. А вдосконалила та виробила свій стиль вона вже пізніше, згадавши про своє дитяче захоплення після виходу у другу декретну відпустку. Зараз захоплення Ірини підтримує вся сім’я. Її перша персональна виставка проходила минулого року у Музеї Гетьманства в Києві, наступна – у Банкнотно-монетному дворі Національного банку України. Зараз милуватись цими роботами можуть вінничани.

Тематика картин майстрині – козаччина, сюжети українських народних пісень, традиційні свята, обряди та звичаї наших предків. Самих лише козацьких портретів більша половина експозиції. І вони насправді добре вдаються авторці. Соломинка до соломинки всіх сонячних відтінків – так народжуються картини майстрині. Споглядати ці світлі патріотичні соломо-малюнки велике задоволення.



Переглядів: 7095
Поширень: 0