Минулого року Євген, викладач саксофону у Вінницькій музичній школі №1, організував у нашому місті перший саксофонний фестиваль. Тоді на сцені були лише місцеві майстри саксофону. Цьогоріч фестиваль проходитиме вдруге і має три запрошені зірки – відомих українських саксофоністів: Анна Степанова (Одеса), Роман Футуйма (Київ) та Артем Менделенко (Київ). Всіх їх об’єднує те, що вони не лише концертуючи музиканти, але й викладачі. Тож Vinnytsia Adolphe Sax Festival складатиметься не лише з концертів, а й з майстер-класів для учнів вінницьких музичних шків.

Близько 60 школярів зараз у Вінниці навчаються майстерності гри на саксофоні. Але Євген Попель, який проводитиме в рамках фестивалю навчально-розважальну лекцію-концерт про інструмент та його винахідника, вважає, що інтерес до саксофону міг би бути й більшим. Він побував у Страсбурзі, на 17-му Світовому конгресі-фестивалі SaxOpen, і пересвідчився, що там на інструменті грає чимало захоплених людей. Саме для популяризації свого улюбленого інструменту Євген і започаткував у Вінниці фестиваль.

Євген Попель – вінницький популяризатор саксофонної музики

«Моя мати – скрипалька, закінчила Вінницьке музичне училище, але пізніше поїхала з чоловіком до Сибіру. Там я вчився грі на скрипці (починав ще у ВДМШ №1). Там, у Нижнєвартовську, почув вперше в житті саксофон. Грав молодий педагог-саксофоніст. Саме йому вдалося запалити мене грою на цьому інструменті, тож закінчив я музичну школу по класу саксофону» - розповідає про своє захоплення інструментом Євген Попель. Далі було музичне училище у Єкатеринбурзі, численні конкурси, перемоги і звання. Після того молодий музикант поступає в Академію ім. Гнєсіних (Москва) до професора Маргарити Шапошнікової. Але, на другому курсі раптово змінює своє життя, покидає музику і взагалі перестає музикувати на кілька років…

Три роки тому Євген повернувся у Вінницю і вирішив зайти до музичної школи, в якій починав. Його цікавило як тут викладають саксофон. «Стався кумедний випадок: коли увійшов, побачив, що з кабінету завуча виходить чоловік (пізніше я дізнався, що це був Володимир Стратійчук), який щойно звільнився. Після нього заходжу я, розповідаю про себе та пропоную викладати саксофон. Всі подумали, що це підлаштовано!» – посміхається музикант. Євген Попель викладає саксофон у ВДМШ №1 вже третій рік поспіль, навчає більше двох десятків учнів.

Поступово Євген перезнайомився з усіма саксофоністами міста. З Василем Журбенко, який не лише грає, але й ремонтує саксофони та кларнети. У «Вінбенді» познайомився з В. Стратійчуком. Так, поступово, у музикантів виникла думка організувати квартет. «У мене народилась ідея провести фестиваль на честь 200-річчя з дня народження винахідника інструменту Адольфа Сакса. Хочеться популяризувати улюблений інструмент у Вінниці», – ділиться мрією музикант. І йому це вдалося – минулорічне свято вийшло грандіозним! А цьогорічне (з 6 по 8 листопада) обіцяє бути ще цікавішим! Наступні ідеї Євгена: організувати вінницький дитячий саксофонний квартет та заохотити вінницьких композиторів писати для саксофона. «Є у нашому місті юна композиторка, випускниця ВДМШ №1 Яна Шлябанська. Так от тепер вона пише музику не лише для фортепіано, але й для саксофону. Спеціально для нашого квартету вона написала твір «Козацькі ігрища», який можна буде почути на фестивалі», – інтригує Євген Попель.

Євген Попель – вінницький популяризатор саксофонної музики

Повний розклад фестивальних подій:

6 листопада

18.30 - ВДМШ №1 - «Happy Birthday Mr. Sax» (лекція-концерт: історія майстра, історія інструмента) - Грає та розповідає Євген Попель (Вінниця)

7 листопада

13.00 - ВДМШ №1 - Майстер-клас Романа Футуйми (Київ)

15.00 - ВДМШ №1 - Майстер-клас Анни Степанової (Одеса)

17.00 - Креативний простір «Артинов» - Виступ «Вінницького квартету саксофоністів»

8 листопада

15.00 - ВДМШ №1 - Майстер-клас Артема Менделенко (Київ)

18.00 - Театр ім. М. Садовського - Заключний концерт фестивалю «Класика. Сучасність. Джаз» (Анна Степанова (Одеса), Євген Попель (Вінниця), Роман Футуйма (Київ), Артем Менделенко та його квартет (Київ)).

Vinnytsia Adolphe Sax Festival запрошує всіх, хто любить чарівну музику найромантичнішого інструменту – саксофону! Квитки на гала-концерт вже можна придбати у касах театру та Будинку офіцерів, або замовити за телефоном (096)500-10-17.



Переглядів: 5345
Поширень: 0