Всі, хто любить музику вчора вшановували бельгійця Адольфа Сакса, винахідника саксофона. Вінницькі поціновувачі знаменитого духового інструменту зібрались у актовому залі Вінницької дитячої музичної школи №1, де на честь такого свята лекцію-концерт проводив популяризатор саксофону та організатор Vinnytsia Adolphe Sax Festival Євген Попель.

Цим заходом розпочали фестивальні події. І ніщо не завадило належним чином відсвяткувати день народження винахідника саксофону, навіть відключення світла, яке сталося просто серед концерту.

У програмі вечору прозвучали твори для різних видів саксофону (яких існує у світі як мінімум вісім). Євген Попель грав на сопрано-саксофоні, альт-саксофоні, тенор-саксофоні та баритон-саксофоні, а також пояснював малим учасникам зустрічі про різницю між цими інструментами та про самого майстра-винахідника.

Як у Вінниці святкували День народження Адольфа Сакса 

Як у Вінниці святкували День народження Адольфа СаксаЯк у Вінниці святкували День народження Адольфа Сакса

Звучала музика Й. С. Баха у перекладі для саксофону, знаменитий вокаліз С. Рахманінова та навіть сюрреалістична сучасна академічна музика написана спеціально для інструменту.

На слухачів також чекала розповідь про останній міжнародний конгрес Адольфа Сакса, що відбувся влітку у Стразбурзі. Чимало цікавих та незвичних прийомів гри на саксофоні продемонстрували на відео. А на початку зустрічі свої відео-вітання Вінницькому саксофонному фестивалю передав відомий композитор, професор саксофону Королівської Консерваторії Брюсселя Алан Крепен. Один з його творів також прозвучав в цей вечір.

Як у Вінниці святкували День народження Адольфа Сакса

Просто посеред концерту зникло світло у всьому кварталі, але, це не завадило Євгену Попелю (саксофон) та Діані Степаніщевій (фортепіано) дограти програму до кінця. А потім популяризатор саксофонної музики запросив всіх на концерт Вінницького квартету саксофоністів (відбудеться сьогодні о 18.00 у «Артинов») та на гала-концерт, в якому прийматимуть участь запрошені зірки саксофонної музики з Одеси та Києва. Зараз ці майстри розповідають премудрості гри на інструменті на майстер-класах для всіх, хто хоче освоїти саксофон. А вже завтра вийдуть на сцену вінницького театру. Тож свято Адольфа Сакса продовжується!



Переглядів: 3252
Поширень: 0