Молоді монреальці знімають фільм про вінницьку трагедію.

В Монреалі створюється документально-художній фільм оснований на реальній історії злочину НКВС в кінці 30-х рр. проти українців, поляків і росіян, які проживали у Вінниці. Проект реалізується завдяки коштам Міністерства закордонних справ РП призначеним на співпрацю з польською діаспорою та поляками за кордоном.

«Батькові» - це режисерський дебют польки Діани Скаї, уродженки Вірменії, а сьогодні мешканки Канади, яку з Вінницею поєднує трагічна історія її родини. Співрежисером картини є Ліліана Коморовська, відома, зокрема, за ролі в фільмах Анджея Вайди, Кшиштофа Зануссі і популярних польських серіалів, а також з реалізації призера міжнародних кінофестивалів фільму «Красиві і чудовисько», який розповідає історії жінок страждаючих від раку молочної залози.

Сценарій фільму «Батьку» оснований на однойменній поемі Аліни Бандровської, тітки Діани Скаї. Його створено на полотні історії її батька Адама Бандровського. Адам – вчитель Вінницького сільськогосподарського технікуму, а приватно – молодий поет і батько малої Аліни, був арештований взимку 1938 року НКВС. Він розділив долю з більш як 13 тис. жертв злочину проти вінницьких поляків, українців і росіян, вчиненого радянською владою під приводом боротьби з ворогами комуністичного ладу і шпигунством на користь Польщі.

В Монреалі знімають фільм на основі реальної історії злочину НКВС проти українців, поляків і росіян із Вінниці

Він був тортурований та вбитий пострілом в потилицю рівно 76 років тому, 22 вересня 1938 року, а його тіло таємно поховали у братській могилі у вінницькому парку. Його доля та долі йому подібних жертв сталінського режиму стали явними лише в 1943 році, майже одночасно з розкриттям катинського злочину. На відміну від катинських поховань, у вінницьких могилах спочивали виключно тіла цивільних, а їхня трагедія й надалі залишається менш знаним епізодом сталінських злочинів.

Знімальна група у більшості складається з молодих поляків, проживаючих в Канаді та США – професіоналів та аматорів – які з ентузіазмом прийняли пропозицію працювати в малобюджетному фільмі, який розповідає про один з найдраматичніших періодів історії польського народу в ХХ ст. Роль Адама Бандровського втілив Антоні Поровскі, який на щодень працює у Нью-Йорку. На знімальному майданчику його супроводжує вихідна з України Олеся Ахтемійчик, для якої роль Ядвіги, дружини Адама була першим, але надзвичайно вдалим кінодосвідом. Місце за камерою зайняв Ян Беліна-Бжозовскі, випускник Лодзької кіношколи. Крім них, серед акторів та знімальної групи було багато інших молодих поляків, які вперше зустрілись під час минулорічної конференції для полонійної молоді „Quo Vadis”, успішно організованої в Монреалі. Зйомки фільму проводились в липні та серпні в Монреалі та Равдоні. Іноді зйомки відбувались в досить незвичних місцях, наприклад, сцени з в’язниці НКВС знімались у підвалі польського консульства у Монреалі.

В Монреалі знімають фільм на основі реальної історії злочину НКВС проти українців, поляків і росіян із Вінниці

Фільм створюється під патронатом Генерального Консульства РП у Монреалі, Посольства Республіки Польща у Києві і Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці. Останні, під час збирання документальних матеріалів, допомогли дістатись до недоступних на щодень джерел. Завдяки Генконсульству у Вінниці, в архіві НКВС вдалось, зокрема, відшукати оригінали ордеру на арешт, документи слідства, смертний вирок і пізніше рішення про реабілітацію Адама Бандровського.

Виробництво фільму спів фінансується коштами Міністерством закордонних справ РП, призначених на співпрацю з польською діаспорою та поляками за кордоном в 2014 році. Більше інформації про проект «Батькові» можна знайти в інтерв’ю з його творцями, опублікованому торонтською «Gazeta».

Знімальна група й надалі збирає кошти необхідні для закінчення і просування проекту. Інформацію про можливість підтримки цього незвичайного проекту можна отримати за електронною адресою: [email protected].



Переглядів: 4245
Поширень: 0