Вчора, з нагоди Дня Гідності та Свободи, в приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулася виставка під назвою «Герої нашого часу», яка присвячена пам’яті Героїв Небесної Сотні.

У заході взяли участь батьки, друзі загиблого Героя України, вінничанина, учасника клубу історичної реконструкції «Білий вовк» Максима Шимка, студенти Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського, студенти Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича, учні Вінницького технічного ліцею.

У краєзнавчому музеї відбулась виставка присвячена пам’яті Героїв Небесної Сотні

«Нам не вистачає Максима, але Бог забирає найкращих – із тих, хто зрадити народ свій не зумів. Максим був справжнім козаком. Він вважав козаків особливими людьми, які захищали свою Батьківщину. І тому не міг залишитися осторонь подій на Майдані. Нам переслали багато його фотографій кореспонденти з різних країн. Ми вдячні, що нашого сина пам’ятають. Наш святий обов’язок зберегти пам’ять про кожного вінничанина, що загинув під час Єврореволюції та вшанувати подвиг всіх учасників тих подій, які захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, Європейське майбутнє України, докорінно змінили свідомість українців» – прокоментувала захід мати Максима Шимка.

У краєзнавчому музеї відбулась виставка присвячена пам’яті Героїв Небесної Сотні

Під час заходу усі бажаючі мали змогу ознайомитися з виставкою «Героям слава», яка присвячена лицарям Небесної сотні, загиблим під час Революції Гідності у Києві в січні-лютому 2014 р., нашим безсмертним землякам Валерію Брезденюку, Леоніду Полянському, Максиму Шимку, Роману Оліху, Юрію Нечипоруку, які віддали життя за краще майбутнє Українського народу. За свій європейський вибір Україна заплатила високу ціну на Майдані - 108 вбитих та померлих мученицькою смертю, сотні поранених. Трьом вінничанам-патріотам із лав Небесної сотні - художнику та підприємцю Валерію Брезденюку, залізничнику Леоніду Полянському, майстру і реконструктору Максиму Шимку, які загинули від куль снайперів у центрі столиці, указом Президента, від 21 листопада 2014 р. посмертно присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена Золота Зірка.

У краєзнавчому музеї відбулась виставка присвячена пам’яті Героїв Небесної Сотні

В музейній експозиції були представлені листівки, газети, документальні світлини про національно-патріотичні акції протесту євромайданівців 2013- 2014 рр., як у Києві, так і Вінниці. Окремий розділ присвячений землякам - бійцям Вінницького куреня, які були активістами Євромайдану з першого до останнього днів революції. За волю, гідність і честь вони вистояли в найжорстокіші морози і найстрашніші палаючі ночі. Безстрашний протест українського народу здивував увесь світ.

По завершенню заходу глядачам демонструвалися документальні кадри з історії легендарних, буремних подій Майдану під час Революції Гідності - листопада 2013- лютого 2014 рр.



Переглядів: 5047
Поширень: 0