Невеличка Жмеринка з липня стала полігоном для культурних трансформацій проекту «Plan Z». Саме в маленьких містах проживає більша частина населення України. Час робити ці міста комфортнішими: розвивати інфраструктуру, налагоджувати міжнародні зв’язки, підвищувати рівень культури та свідомість громади міста.

Жмеринку було обрано для впровадження пілотного проекту трансформації культурної сфери. Проект відбувається за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини та Goethe Institute Kyiv. Головне завдання проекту – створити основу для змін через використання нових методів та інструментів з перетворення культурного ландшафту міста. Впродовж кількох місяців експерти з питань культурної політики працювали у місті, вивчаючи Жмеринку та визначаючи перспективи її розвитку. Велику підтримку в реалізації проекту надав міський голова міста Жмеринки Кушнір Анатолій Петрович.

Жмеринка приєдналась до Всеукраїнської платформи інтеркультурних міст

Днями у місті відбулась значна подія – підписання Меморандуму по приєднанню міста Жмеринки до Всеукраїнської платформи інтеркультурних міст. Програма ініціюється Радою Європи та відкриває багато цікавих перспектив для розвитку міста не лише в гуманітарній сфері.

Перші кроки зроблено, проте попереду ще дуже багато роботи. Розробити основну ідею, зрозуміти напрямок розвитку; визначитись із ресурсами і тим, якими засобами або за який кошт все буде втілюватись у життя; і найголовніше – навчити людей працювати в нових умовах, змінити їх свідомість. Адже коли заради виконання великих цілей об’єднується громада, коли налагоджується діалог між владою та мешканцями, громадським та комерційним секторами, лише тоді місто отримує результат.

Такий результат має Вінниця на сьогодні. Тож ініціаторами «Plan Z» є Ірина Френкель – радник міського голови з питань культурної політики міста Вінниці, експерт з питань культурної політики і науковий співробітник Українського центру культурних досліджень (м. Київ) та Ярослав Мінкін, незалежний експерт з питань культурної політики.

Жмеринка приєдналась до Всеукраїнської платформи інтеркультурних міст

Відбулись три модулі роботи, яку розпочато із серпня місяця. Впродовж кількох днів листопада у Жмеринці тривав Третій Модуль, в рамках якого проведено: семінари-тренінги з культурної політики, зустріч із вірменським режисером Карлосом Мурад’яном, квести для всіх верств населення з метою вивчення власного міста, великий проект з трансформації приміщення басейну, тощо. Дорослі та юні жмеринчани досліджували культурний ландшафт міста, ідентифікували наявні творчі ресурси та соціальні групи, розбиралися у зв’язках між ними та акцентували увагу на місцях, якими може пишатися затишне українське місто.

Жмеринка приєдналась до Всеукраїнської платформи інтеркультурних міст

Відбувся також відбір талантів міста для участі в концертній програмі захоплюючого міського фестивалю Жмеринки, на який з’їдуться гості з різних куточків України. На них було запрошено творчих особистостей міста, професійні та аматорські колективи та просто цікавих людей Жмеринки. Організатори мають на меті зібрати й презентувати Світу креативну спільноту міста, яка здатна стати діючими людським ресурсом у процесі культурної трансформації Жмеринки.

Жмеринка приєдналась до Всеукраїнської платформи інтеркультурних міст

Яскравим акцентом стала аудіо-відео інсталяція, створена у приміщенні непрацюючого басейну вінницькими художниками. Життя міського басейну було зупинено завдяки безграмотності чиновника, який керував Жмеринкою в 2007 році. А вчора, завдяки мистецтву, відчуття життя повернулось у басейн. Відновлення басейну – перша соціальна ініціатива, спрямована на трансформацію міського простору. Вона об’єднує всіх, від мера міста до кожного маленького жмеринчанина, який з охотою відвідував би басейн задля оздоровлення.

Відкритий у 1970 році басейн колись був місцем проведення великих змагань та плекав власних жмеринських чемпіонів з плавання. Зараз приміщення в занедбаному стані, але заради його відновлення готові працювати всі. Мультимедійним арт-проектом «maybe…» художник медіа-арту Андрій Барчук під кураторством Олександра Никитюка («Лабораторія актуальної творчості») дали імпульс громадськості міста, створивши ілюзію працюючого басейну. На дно споруди художники спроектували відео плаваючих людей та сповнили приміщення таким знайомим вуху старших жмеринчан шумом працюючого басейну.

Жмеринка приєдналась до Всеукраїнської платформи інтеркультурних міст

Проект культурної трансформації «Plan Z» продовжується. Команда експертів прагне на прикладі середньостатистичного міста Жмеринка, яке не має власного культурного профілю, розробити рекомендації та спрямувати зусилля влади на створення культурно-економічної стратегії розвитку Жмеринки. Як зазначила Ірина Френкель: «Зараз, все що ми напрацьовуємо повинно бути проаналізовано, та розроблено конкретний шлях, яким піде місто Жмеринка далі. Наші розробки стануть у нагоді іншим маленьким містам України. Таким чином, місто Жмеринка перетвориться на своєрідну навчальну платформу для тих міст, містечок та районних центрів, які сьогодні не розуміють в якому напрямку їм потрібно рухатись, де шукати матеріальний ресурс для реалізації задуманого. Наше завдання – навчити користуватись ресурсами та знаннями. Ми намагаємось на позитивних прикладах не лише змінити думку та ставлення до власного міста, але й повірити у власні сили, навчити використовувати механізми для досягнення поставлених завдань, тому що жоден експерт самостійно не може змінити місто, якщо громада не об’єднається навколо ідеї змінити своє життя».



Переглядів: 4730
Поширень: 0