Ця експозиція, що носить назву «В обіймах великого брата. Cовєти в Польщі 1944–1993», була створена Інститутом Національної Пам’яті Польщі. На 56 стендах представлено близько 150 оригінальних знімків, які були зібрані бібліотеками, фотоагенціями і фізичними особами. Головна частина виставки присвячена 1944-1993 рр. Однак автори представили ширший контекст польсько-радянських відносин, починаючи з польсько-радянської війни 1919-1920 рр., через пакт Молотова-Ріббентропа, радянські репресії 1939-1943 рр., катинську трагедію, Ялтинську конференцію, викрадення 16 лідерів Польської Підпільної Держави, аж до залишення території Республіки Польща останніми відділами Північної групи військ Радянської Армії в 1993 р.

Більшість фотографій показують політичне, суспільне, економічне та культурне життя в Польській Народній Республіці. Серед них, зокрема, обійми між партійними секретарями, відомий жест Владислава Козакевича, золотого медаліста у стрибках з жердиною на Олімпіаді у Москві в 1980 р. Цікавим експонатом є збережена в доброму стані таємна мапа з 1955 р. з напрямками навчань штабу військ дружніх країн.

До кінця грудня у краєзнавчому триває виставка, присвячена історії Польщі комуністичного періоду

Виставка присвячена жертвам радянського терору, а також символам і культурним кодам епохи. Але включає в себе і міжлюдські відносини. На кожній світлині ми бачимо історичні події, емоції простих людей, їх ставлення до того, що відбувалося у той чи інший момент. Зокрема, шанобливе ставлення до гуманістичної творчості поетів Булата Окуджави, Володимира Висоцького, Олександра Галича.

Відкривали виставку для вінничан представник Інситуту Національної Пам'яті Польщі Яцек Павловіч, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Томаш Олейнічек, заступник голови Вінницької обласної ради Олександр Качур, директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

До кінця грудня у краєзнавчому триває виставка, присвячена історії Польщі комуністичного періоду

Історичний шлях України і Польщі є подібним один до одного, і поляки і українці відчули злочинну природу комуністичної ідеології, понесли величезні людські втрати під час радянських репресій.

До кінця грудня у краєзнавчому триває виставка, присвячена історії Польщі комуністичного періоду

Сьогоднішня виставка дуже актуальна для сучасної України. Вона вселяє надію, що наша країна використає історичний досвід Польщі у ліквідації помилок минулого, остаточно вирветься з обіймів великого брата і буде жити у вільному демократичному світі.

Фото: Людмила Кліщук та Вінницький обласний краєзнавчий музей



Переглядів: 3060
Поширень: 0