Близько року тому краєзнавче товариство «Поділля» та мережева спільнота «Історія Вінниці» вирішили об’єднатись заради популяризації вінницької історії. Керівники двох організацій, доктор історичних наук професор Юрій Легун та історик Олександр Федоришен відповідно, приурочили декларацію про об’єднання до Дня Соборності. Офіційне ж оформлення товариства відбулось вчора у книгарні «Є».

Краєзнавче товариство «Поділля» – одна з найстаріших дослідницьких організацій Вінниці, яка виникла ще наприкінці 1980-х на хвилі пробудження національної свідомості та повернення історичної пам’яті. На їх рахунку – не один десяток проведених конференцій, виданих книг та реалізованих дослідницьких проектів. Та з плином часу повинні змінюватись і форми роботи істориків. Інтерес до історії серед активної молоді породив існування з 2011 року в Інтернеті популярної спільноти «Історія Вінниці». У двох організацій однакові завдання та чимало спільних проектів (зокрема, актуальний процес декомунізації). Тож об’єднання було справою часу.

З поєднання енергії молодих та досвіду знаних істориків народжується Вінницьке історичне товариство. На зустрічі було підписано угоду між двома організаціями. «Маючи на меті посилення зусиль щодо дослідження історії України, зокрема історії Вінниці, Вінниччини та Поділля, здійснення заходів по збереженню, дослідженню та поширенню інформації про культурну спадщину краю, підвищення туристичної привабливості Подільського регіону, активізації наукового, культурного, громадського життя, задоволення та захисту своїх законних соціальних, економічних, правових та інших спільних інтересів, року 2016-го, місяця січня, дня 26-го, Краєзнавче товариство «Поділля» та спільнота «Історія Вінниці» об’єднуються і урочисто проголошують створення громадської організації «Вінницьке історичне товариство», - сповістили Олександр Федоришен та Юрій Легун.

Вінницьке історичне товариство планує створити Центр візуальної історії міста

Юрій Легун та Олександр Федоришен підписують угоду про злиття двох організацій (фото Людмили Кліщук)

Вінницьке історичне товариство декларує свою відкритість всім громадянам, зацікавленим в історії міста, не лише професіоналам історикам, краєзнавцям та колекціонерам. Головна мета – згуртувати всіх, кому небайдуже дослідження історії рідного краю. У символі організації має поєднатись герб міста та брацлавський хрест з герба Вінницької області, а сонце, що символізує Поділля, займатиме центральне місце.

Один з найбільш значущих проектів новоствореного товариства, що вже якийсь час знаходиться у стані розробки – це «Центр візуальної історії міста», який має стати зібранням медійної електронної інформації та генералізувати доступні тематичні документи. Задумано унікальний проект: повноцінний медіа-архів, міської та обласної історії. Він матиме чотири складових: фото, відео, аудіо та спогади. Інформація буде загальнодоступною. Планується об’єднатись у спільній меті з Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм, Державним архівом Вінницької області, з інститутом історії етнології і права, колекціонерами та громадянами міста та області. Чи буде центр реалізовано лише у віртуальному форматі, чи виллється у щось більше, дізнаємось незабаром.

Також у планах новоствореного товариства видання дослідження про історію міських вулиць Вінниці та створення відповідного мережевого ресурсу. Опікуватимуться члени товариства і захистом історичної спадщини, тощо. Та головна мета – комунікація з владою і громадськістю. Тим часом цю функцію продовжуватиме виконувати популярна спільнота «Історія Вінниці».



Переглядів: 4011
Поширень: 0